PREVARANTI U SRBIJI: Vrebaju žrtve ispred bolnica i sudova

PREVARANTI U SRBIJI: Vrebaju žrtve ispred bolnica i sudova

Počinioci ovih krivičnih dela su višestruki povratnici, koji uloge prilagođavaju datim situacijama i okolnostima.

Šezdesetdvogodišnji Kragujevčanin nedavno je uhapšen pod sumnjom da je zarađivao varajući građane i lažno se predstavljajući kao savetnik u kabinetu srpskog premijera. Kao Miroslav Milenković od jedne žene iz Niša uzeo je 30.000 evra da bi posredovao u sprečavanju navodno politički motivisanog hapšenja. Od drugog čoveka zatražio je i dobio 350.000 dinara, obećavajući mu zaposlenje u Narodnoj banci.

Da bi delovao uverljivo, uhapšeni je prilikom susreta sa žrtvama koristio "sitroen C-5", crne boje sa zatamnjenim staklima. Na automobil je povremeno stavljao krovno plavo rotaciono svetlo i treptače koje koriste službena vozila. Tokom pojedinih telefonskih razgovora sa oštećenima, ovaj prevarant im je govorio da se u tom trenutku nalazi sa predsednikom vlade.

U MUP Srbije za "Politiku" navode da je u ukupnom broju krivičnih dela prevare, mali broj onih sa lažnim predstavljanjem.

Prilikom izvršenja ovog krivičnog dela, najčešće se koristi ime nekog od političara iz resornog ministarstva, a s obzirom na vrstu usluge koju obećava oštećenom. Počinioci su uglavnom višestruki povratnici. Uloge i načine menjaju i prilagođavaju datim situacijama i okolnostima, navode u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Modusi izvršenja ovih krivični dela, kako napominju u policiji, veoma su različiti i zavise od ličnih potreba i problema većeg broja građana. Počinioci se predstavljaju kao osobe koje su u mogućnosti da reše određeni problem kao što su izlečenje, zaposlenje, ostvarivanje prava iz oblasti penzionog i socijalnog osiguranja ili nekog drugog prava. Oni posreduju i u rešavanju sudskih postupaka, obećavajući povoljni ishod, a shodno tome, ukazuju u policiji, pronalaze i žrtve krivičnih dela.

Tako je sredovečnom N. V. najbolji prijatelj bio Aleksandar Konuzin, ambasador Rusije, dok je sa Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije išao u vojnu školu. Uz pominjanje imena i nekih visokih funkcionera MUP Srbije, ovo je kao adute u prilog tome da govori istinu, na saslušanju u policiji nekoliko puta ponovio ovaj prevarant koji je uhapšen 2011. godine. Predstavljao se kao predsednik Nove komunističke partije, koji može da obezbedi poslovne aranžmane sa Gadafijem u Libiji. Govorio je i da preko Fidela Kastra može da nabavi određeni lek sa Kube.

Za „usputne troškove” svojih usluga tražio je od 2.000 do 3.000 evra. „Zaradio” je od 20.000 do 30.000 evra. Svoje žrtve, prevarant je birao na prijemima i koktelima gde su se okupljali ugledni privrednici i biznismeni. Dolazio je skupo i elegantno obučen, u luksuznom automobilu sa vozačem.

U zavisnosti od priče i uloge u kojoj su, prevaranti biraju i mesta izvršenja krivičnih dela. Obično u blizini bolnica i domova zdravlja pronalaze oštećene koji traže pomoć radi izlečenja. Zatim, u blizini sudova nalaze one koji traže pomoć u sudskom postupku i slično, kažu u MUP.

Da su imena naročito popularnih političara i te kako zgodna za prevaru, svedoči i primer uhapšenog lažnog savetnika Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske koji je na ime donacija za RS pre oko pet godina "zaradio" oko 15.000 evra.

Petar C. iz Bijeljine otišao je korak dalje i predstavljao se ni manje ni više nego baš kao Milorad Dodik. Uhapšen je 2009. godine u Novom Sadu. Prevario je nekoliko uspešnih poznatih privrednika, od kojih je uzimao novac za navodno obolelog rođaka. Ovaj prevarant je bivši policajac i zaista likom podseća na predsednika RS.

Opširnije o ovoj temi pročitajte na sajtu "Politike"

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan