Prevencija – najbolja zaštita od HIV-a

Prevencija – najbolja zaštita od HIV-a

Povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a koji se obeležava pod sloganom “Getting to zero”, Savetovalište za mlade Doma zdravlja “Novi Sad” će sutra, u utorak, 01.decembra, u 12.30 časova u Školi za dizajn “Bogdan Šuput” organizovati manifestaciju u saradnji sa Udruženjem “Crvena linija”, učenicima iz Ekonomske škole “Svetozar Miletić”, Poljoprivrednom školom sa domom učenika u Futogu i Muzičkom školom “Isidor Bajić”.

Učenici Ekonomske škole, poslastičarski smer, pripremiće kolače koji će predstavnici Crvene linije odneti osobama koje se leče od AIDS-a, učenici škole za dizajn “Bogdan Šuput” pripremiće izložbu likovnih radova, a učenici Poljoprivredne škole pripremiće cvetne aranžmane. Aranžmani i plakati biće poklon za prostorije Udruženja “Crvena linija”. Učenici Muzičke škole pripremiće umetnički program za sve prisutne.

Prema najnovijim procenama SZO i UNAIDS-a u svetu sa HIV-om živi 35,3 miliona osoba. Procenjuje se da je u svetu u 2013. godini virusom HIV-a zaraženo oko 2,1 milona ljudi, od toga oko 240.000 dece mlađe od 15 godina. Od 1981. godine kada je zabeležen prvi slučaj ovog oboljenja, od posledica infekcije HIV virusom umrlo je oko 39 miliona ljudi.

Od početkа epidemije 1985. godine do krаjа novembrа 2012. godine, premа podаcimа Institutа zа jаvno zdrаvlje Srbije „Dr Milаn Jovаnović Bаtut“, u Srbiji je registrovаno 2.820 osoba inficirаnih HIV-om, od kojih su 1.620 osobe obolele od AIDS-a, а 1.126 HIV pozitivnih osobа je umrlo. Prema zvanično dostupnim podacima, u Srbiji je krajem novembra 2013. godine živelo 1.808 osoba inficiranih HIV-om. Procenjuje se da je broj osoba koji ne znaju da su inficirani HIV virusom dvostruko veći.

Kako se Savetovalište za mlade bavi zdravstveno-preventivnim radom, fokus aktivnosti je edukacija mladih o načinima transmisije HIV virusa, kao i mogućnostima prevencije zaražavanja. Veći nivo znanja doprinosi smanjenju diskriminativnog stava mladih prema osobama koje žive sa HIV/AIDS-om.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija novosadska policija Spens klisa jkp novosadska toplana bebe jkp lisje novorođenčad bez struje elektrovojvodina novosadski sajam Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje servisne informacije novi sad novosađani novosadsko porodilište matičar novi sad JGSP "Novi Sad" šoping centar promenada betanija sahrane novi sad Isključenje struje servisne informacije KCV raspored sahrana novi sad bez vode raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode promenada