PREVENCIJA: Obuka nastavnika za borbu protiv trgovine decom

PREVENCIJA: Obuka nastavnika za borbu protiv trgovine decom

Cilj projekta "Prevencija trgovine decom i mladima u obrazovanju" jeste da se prosvetni radnici obuče da prepoznaju decu žrtve trgovine ljudima i o tome obaveste nadležne institucije kako bi im pomogli.

Ako dete popusti u učenju i često izostaje iz škole a roditelji se ne pojavljuju da pravdaju izostanke, ako dete počne neprimereno da se oblači i nosi skupe stvari ili se pak povlači u sebe - neki su od pokazatelja da se s njim nešto dešava. Iskusan nastavnik, takve simptome tumači kao ozbiljan signal za uzbunu. Važno je, kažu stručnjaci, da se brzo reaguje kako bi se detetu u nevolji pomoglo.

- I onda krećete dalje u akciju da vidite da li je reč o trgovini, ili je reč o porodičnom nasilju ili o bilo kom nekom obliku nekog negativnog dešavanja u životu deteta, objašnjava Biljana Lajović, specijalista školske psihologije i jedan od autora projekta.

- Naš je cilj da dopremo do dece, da im ukažemo na potencijalne opasnosti i da na neki način shvate da moraju da se čuvaju, navodi Branko Kovačević iz humanitarne organizacije UNITAS .

Deca žrtve trgovine ljudima primorana su na prosjačenje i prinudni rad, ali ih i seksualno eksploatišu i primoravaju na krivična dela, jer kao mlađi maloletnici, ne mogu krivično da odgovaraju.

- Država jeste oformila mehanizam, procedure, unapredili smo normativni okvir, međutim sve to treba staviti u funkciju. O ovoj pojavi mora se pričati, mora se razgovarati, objašnjava Sanja Kljajić, direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Od početka godine prijavljeno je 29 mogućih žrtava trgovine ljudima, a među migrantima 27. Deca koja putuju bez pratnje odraslih, najčešće su žrtve.

Pouzdanih podataka o broju dece žrtava trgovine ljudima nema, ali se zna da su ona laka meta. Projekat zajedno realizuju Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete i humanitarna organizacija UNITAS, a u planu je da do kraja godine budu obučeni prosvetni radnici iz 300 škola u Srbiji.

Ostatak vesti pročitajte na sajtu RTS
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad sahrane RHMZ novorođenčad bez vode jkp lisje Vreme u Srbiji bebe radosne vesti betanija Vreme u Novom Sadu isključenja struje porodilište bez struje jkp novosadska toplana vremenska prognoza novi sad gradsko groblje štrand klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad novosadsko porodilište raspored sahrana i ispraćaja JGSP "Novi Sad" isključenje vode javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija novosađani JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije