PREVENCIJA POŽARA: Novosadski vatrogasci apeluju na adekvatno održavanje dimnjaka

PREVENCIJA POŽARA: Novosadski vatrogasci apeluju na adekvatno održavanje dimnjaka

Tokom grejne sezone, vatrogasci, gotovo po pravilu, najviše posla imaju na gašenju požara u dimnjacima.

Kako za RTV objašnjavaju u novosadskoj Vatrogasno-spasilačkoj brigadi, glavni uzroci takvih požara najčešće su neadekvatno održavani odžaci.

Od početka grejne sezone, novosadski vatrogasci gasili su 38 dimnjaka, a u tim požarima bilo je i povređenih. Kako za pokrajinski javni servis kažu u Vatrogasno-spasilačkoj brigadi, u narednom periodu očekuju još sličnih situacija.

Osim širenja vatre, posebno u starijim objektima, prilikom požara u dimnjaku postoji i opasnost od trovanja ugljen-monoksidom.

Ukoliko primetite požar u dimnjaku, prvo što treba da uradite jeste da pozovete vatrogasce. Nakon toga obavezno da ugasite vatru u grejnom telu i da zatvorite sve dotoke vazduha do dimnjaka.

Ono što je važno, jeste da vatru u dimnjaku nikako ne gasite vodom, jer tada dolazi do momentalnog stvaranja vodene pare veoma visoke temperature, a može da dođe i urušavanja odžaka. U svakom slučaju, sve to može da se spreči redovnim održavanjem dimovodnih konstrukcija.

- Ono što sami građani treba da rade, to je da preventivno čiste svoje dimovodne kanale, ali ne samo da čiste nego da se radi jedna vrsta vizuelnog pregleda stanja tog dimovodnog kanala. Nije dovoljno da je dimnjak čist, potrebno je da je funkcionalan, ispravan, da je apsolutno spreman za korišćenje – kaže za RTV komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Novi Sad Stojan Milovac.

Kako bi se rizik od izbijanja požara u dimnjacima sveo na minimum, poželjno je da o odžacima, i u stambenim i poslovnim objektima, vode računa stručne službe.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pero

  pre 1694 dana i 9 sati

  Bravo za novosadske vatrogasce!

  Oceni komentar:
  0
  0