"Prevent": Konkurs za obuku terenskih radnika u Novom Sadu i Beogradu

"Prevent": Konkurs za obuku terenskih radnika u Novom Sadu i Beogradu

Udruženje "Prevent" poziva mlade da se uključe u rad organizacije i budu deo nove generacije terenskih radnika koji će uticati na društvene i socijalne promene u Novom Sadu, Beogradu i šire.

Osobe koje prođu obuku biće uključene u rad cele organizacije, a prvenstveno kao terenske radnice ili radnici u dosezanju korisnika droga u oba grada i seksualnih radnica u Novom Sadu. Osobe koje koriste droge ili se bave prodajom seksualnih usluga su u sukobu sa zakonom, ali su istovremeno ranjive, stigmatizovane, diskriminisane i odbačene od društva uključujući i institucije sistema. Zbog straha od diskriminacije, hapšenja i neznanja, retko se obraćaju institucijama. Jednim delom su interno raseljena lica sa Kosova i Metohije, često nemaju dokumenta, pravno su nevidljivi, a postoje i slučajevi osoba koje nemaju JMBG. Metodologija rada koja se primenjuje u pristupu ovim populacijama je smanjenje štete, što znači da se kroz rad smanjuje šteta koja može nastati po njih same, njihovu okolinu i celokupno društvo kroz osnaživanje, povećanje znanja i dostupnosti usluga, kako bi ove osobe imale bolji i bezbedniji život.

Iz "Preventa" pozivaju mlade punoletne osobe (od 18 do 30 godina) koje su snažno motivisane, odgovorne i posvećene  a imaju dovoljno slobodnog vremena i spremne su da se obavežu na rad u naredne dve godine. Potrebne su im osobe otvorenih stavova, kako prema pomenutoj ciljnoj grupi, tako i prema drugim osetljivim grupama. Takođe, očekuju od budućih volontera da budu samoinicijativni, kreativni i preduzimljivi, da imaju pristup internetu i aktivno koriste kompjuter, mejl i socijalne mreže a obećavaju dobro druženje i putovanja.

Zainteresovani mogu da se prijave popunjavanjem formulara na sajtu "Preventa" najkasnije do 31. oktobra.

Svi prijavljeni koji ispunjavaju osnovne uslove biće pozvani na intervju. Prednost će imati studenti medicine, socijalnog rada, psihologije, pedagogije, specijalne rehabilitacije i srodnih nauka. Intervjui će biti održani početkom novembra, a nakon odabira kandidata i kandidatkinja biće održana šestodnevna obuka. 

Trening terenskih radnika/ca obuhvata sledeće teme: bolesti zavisnosti, smanjenje štete, prevencija, psihoaktivne supstance, polno prenosive i krvlju prenosive infekcije, dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje na HIV, diskriminacija, neformalno obrazovanje, terenski rad, omladinski rad, komunikacija i etički kodeks. Kroz obuke volonteri će steći znanje i veštine za terenski rad sa populacijama pod povećanim rizikom za dobijanje HIV-a, ali i druge korisne životne veštine i znanja. Od terenskih radnika/ca se očekuje posvećen i odgovoran rad, prisustvo sastancima jednom nedeljno, posete terenu jednom nedeljno i aktivno učestvovanje u svim vidovima komunikacije sa organizacijom (mejl, telefonski pozivi…). Osobe koje prođu trening će moći da se angažuju i na drugim aktivnostima udruženja – navodi se u saopštenju ove organizacije.

"Prevent" je udruženje građana koje postoji od 2004. godine sa sedištem u Novom Sadu. Ima bogato iskustvo u domenu rada na problemima zavisnosti, HIV infekcije, polnih bolesti kao i u radu sa posebno osetljivim grupama stanovništva kao što su mladi, korisnici droga i seksualne radnice. Aktivnosti se sprovode kroz edukaciju, treninge, radionice, javne akcije, terenski rad, putem elektronskih i štampanih materijala, medija, društvenih mreža, zabavnih, sportskih, kulturnih sadržaja, ali i kroz učešće u kreiranju javnih politika na svim nivoima. Više o Udruženju možete saznati na njihovom sajtu

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan