"Prevent": Konkurs za obuku terenskih radnika u Novom Sadu

"Prevent": Konkurs za obuku terenskih radnika u Novom Sadu

Udruženje "Prevent" želi da angažuje mlade, motivisane, proaktivne, otvorene osobe za rad sa osetljivim društvenim grupama te ih poziva da se uključe u rad organizacije i budu deo nove generacije terenskih radnika koji će uticati na društvene i socijalne promene u Novom Sadu i šire.

Osobe koje prođu obuku će biti uključene u rad cele organizacije, a prvenstveno kao terenski radnici i radnice u dosezanju korisnika droga i seksualnih radnica u Novom Sadu.

Osobe koje koriste droge ili se bave prodajom seksualnih usluga su u sukobu sa zakonom, ali su istovremeno ranjive, stigmatizovane, diskriminisane i odbačene od društva uključujući i institucije sistema. Zbog straha od diskriminacije, hapšenja i neznanja retko se obraćaju institucijama. Jednim delom su interno raseljena lica sa KiM, često nemaju dokumenta, pravno su nevidljivi, a postoje i slučajevi osoba koje nemaju JMBG. Metodologija rada koja se primenjuje u pristupu ovim populacijama je smanjenje štete, što znači da se kroz rad sa ovim populacijama smanjuje šteta koja može nastati po njih same, njihovu okolinu i celokupno društvo kroz osnaživanje, povećanje znanja i dostupnosti usluga, kako bi ove osobe imale bolji i bezbedniji život – napominju u "Preventu".

Trening terenskih radnika/ca obuhvata sledeće teme: bolesti zavisnosti, smanjenje štete, prevencija, psihoaktivne supstance, polno prenosive i krvlju prenosive infekcije, dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje na HIV, diskriminacija, neformalno obrazovanje, terenski rad, omladinski rad, komunikacija i etički kodeks. Kroz trening, volonteri će steći znanje i veštine za terenski rad sa populacijama pod povećanim rizikom za dobijanje HIV-a, ali i druge korisne životne veštine i znanja. Od terenskih radnika/ca se očekuje posvećen i odgovoran rad, prisustvo sastancima jednom nedeljno, posete terenu jednom nedeljno i aktivno učestvovanje u svim vidovima komunikacije sa organizacijom (mail / telefonski pozivi…). Osobe koje prođu trening će moći da se angažuju i na drugim aktivnostima udruženja.

Iz "Preventa" pozivaju mlade punoletne osobe (od 18 do 30 godina) koje su snažno motivisane, odgovorne i posvećene  a imaju dovoljno slobodnog vremena i spremne su da se obavežu na rad u naredne dve godine. Potrebne su im osobe otvorenih stavova, kako prema pomenutoj ciljnoj grupi, tako i prema drugim osetljivim grupama. Takođe, očekuju od budućih volontera da budu samoinicijativni, kreativni i preduzimljivi, da imaju pristup internetu i aktivno koriste kompjuter, mejl i socijalne mreže, a obećavaju dobro druženje i putovanja.

Svi zainteresovani mogu da se prijave popunjavanjem FORMULARA najkasnije do 1. decembra 2021. godine.

Svi prijavljeni koji ispunjavaju osnovne uslove biće pozvani na intervju. Prednost će imati studenti/kinje medicine, socijalnog rada, psihologije, pedagogije, specijalne rehabilitacije i srodnih nauka. Nakon odabira kandidata/kinja biće održana šestodnevna obuka. Nakon obuke će uslediti test provere znanja. Osobama koje polože test biće ponuđen dalji angažman u udruženju. Nakon položenog testa sledi praksa, a potom i supervizija nakon koje je moguć samostalan rad u skladu sa planom aktivnosti.

Obuka za terenske radnike/ce sprovodi se u okviru projekata koji finansira Gradska uprava za sport i omladinu Grada Novog Sada – Kancelarija za mlade.

"Prevent" je udruženje građana koje postoji od 2004. godine sa sedištem u Novom Sadu. Ima bogato iskustvo u domenu rada na problemima zavisnosti, HIV infekcije, polnih bolesti kao i u radu sa posebno osetljivim grupama stanovništva kao što su mladi, korisnici droga i seksualne radnice. Aktivnosti se sprovode kroz edukaciju, treninge, radionice, javne akcije, terenski rad, putem elektronskih i štampanih materijala, medija, društvenih mreža, zabavnih, sportskih, kulturnih sadržaja, ali i kroz učešće u kreiranju javnih politika na svim nivoima. 

Više o Udruženju možete saznati na njihovom sajtu.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Maks

  pre 557 dana i 21 sat

  Šta će sve da smisle za njihovu decu, treba ih negde udomiti.

  Oceni komentar:
  0
  3