Priča o studentskoj menzi ili uvek može bolje

Priča o studentskoj menzi ili uvek može bolje

Prethodnih dana digla se manja tenzija na novosadskom Univerzitetu jer se više studenata koji se hrane u menzi požalilo na tamošnji kvalitet hrane i usluge, kao i na gužve.

Kontaktirali smo Studentski centar (SC) i postavili im nekoliko pitanja u vezi sa ovim primedbama, a pre nego što su nam poslali odgovore, dobili smo saopštenje u kom navode da je zbog uskršnjeg posta došlo do promena u jelovniku menze, odnosno da je posni meni proširen i raznovrsniji.

Posle pritiska javnosti, u novosadskoj studentskoj menzi naći će se veći izbor jela

 
Što se tiče odgovora, ubrzo su stigli i oni, uz molbu da "u cilju objektivnog informisanja javnosti" objavimo njihove odgovore i korekciju, s obzirom da "se na meniju svakodnevno nalazi pastrmka, šaran, fileti soma, oslića" te da do proširenja menija nije došlo zbog pritiska javnosti. 

Što se tiče portala Moj Novi Sad, mi nismo napisali da je do toga došlo "zbog" već "posle", ali nije nam cilj da se pravdamo već da dođemo do istine, odnosno, da studenti novosadskog Univerziteta jedu kvalitetno. 

Na pitanje o kapacitetu studentskih menzi u gradu i o broju korisnika (s obzirom da više nema male menze jer se tamo gradi SKCNS niti ima menze preko puta Dunavskog parka na Pupinovom bulevaru), odgovoreno nam je da velika menza Studentskog centra Novi Sad ima kapacitet da pripremi i servira 10.000 obroka dnevno.

Sastoji se od restorana u prizemlju i na prvom spratu, u kojima u istom trenutku može da obeduje 648 ljudi. U prizemlju ima mesta za istovremeno posluživanje 400 studenata, a na prvom spratu ima mesta za posluženje još 248 obroka istovremeno. Od marta prošle godine radi i restoran u prizemlju Spensa, sa 52 mesta, u kom od 11 do 14.30 može da se posluži 500 porcija ručka. U menzi se svakog dana posluži 600 porcija doručka, 3.500 ručka i 2.000 porocija večere – napominju iz SC Novog Sada.

Oni dodaju i da je njihova Kuhinja "jedna od najbolje opremljenih u celoj Srbiji".

– U dve smene, od 5.30 ujutru do 21 sat uveče, svakog dana 110 ljudi, priprema i posluži 6.500 porcija hrane. Naši kuvari na najsavremenijoj kuhinjskoj opremi dnevno pripreme više od 1,5 miliona obroka godišnje – ističu.

Što se tiče kontrole kvaliteta hrane, odgovor je da se u novosadskoj menzi "svi obroci pripremaju na osnovu detaljnih i strogih pravilnika i normativa koje propisuje nadležno Ministarstvo obrazovanja", dok kvalitet hrane jedanput mesečno kontroliše Institut za javno zdravlje Vojvodine, "a redovno ga kontrolišu i nadležne inspekcije". 

Na pitanje da li postoji nutricionista i da li studenti koji su na drugačijem režimu ishrane (vegetarijanci, oni koji poste, vegani) imaju mogućnost da pojedu svaki dan nešto kvalitetno, iz SC odgovaraju da imaju "vrlo izbalansiran meni na kom je zastupljen veliki broj jela i namirnica".

Tu je ponovljen spisak namirnica (i njihova raznovrsnost) iz prethodnog saopštenja, s tim da je dodato da je ove godine, povodom uskršnjeg posta jelovnik "proširen 27. februara, kad je i počeo post".

I studenti će od 27. februara pa sve do kraja posta svakodnevno u ponudi imati više posnih jela za sva tri obroka – naglašavaju iz ove ustanove.


Što se tiče pogoršanja kvaliteta hrane na koju su se studenti žalili, odgovor je da ne isključuju mogućnost da tokom školske godine, neko od studenata ima i primedbe na neko od jela koje se priprema, "ali je najveći broj studenata zadovoljan kvalitetom hrane".

Mi nismo imali zvanične pritužbe, ali svako od studenata može da dostavi svoje primedbe i sugestije – odgovaraju iz Studentskog centra i ističu da je hrana koju pripremaju za studente "vrlo kvalitetna i raznovrsna", da svakog dana poslužuju tri vrste voća, a uz ručak je obavezan desert.

Jelovnik je vrlo raznovrstan i izbalansiran, prilagođen je potrebama svih grupa korisnika, uključujući i vegetarijance – zaključuju.

Predstavnici studentskih organizacija i direktor SCNS pozvali studente da predlože kako da usluga u menzi bude još bolja 

Direktor Studentskog centra Novi Sad Zoran Martinović, predsednik Studentskog parlamenta Ljubiša Bilić, student prorektor Damjan Vakanjac i predstavnici studentskih organizacija, obišli su u utorak Veliku studentsku menzu u Novom Sadu gde su sa studentima razgovarali o proširenju jelovnika koje je uvedeno povodom uskršnjeg posta, kao i o kvalitetu i izboru jela koja se nalaze na meniju tokom cele godine i pozvali studente da dostave svoje predloge kako da usluga u menzi bude još bolja.

Martinović je istakao da je Studentski centar otvoren za sve predloge i sugestije studenata, a predsednik Studentskog parlamenta Bilić, student prodekan Vakanjac i predstavnici studentskih organizacija istakli su da nisu dobili nijednu zvaničnu pritužbu od studenata na kvalitet hrane, ali su pozvali studente da im se, kao legitimnim predstavnicima svih studenata Univerzitata u Novom Sadu, obrate sa predlozima i idejama o tome kako dodatno unaprediti usluge studentskog standarda.


Studenti koji su nas kontaktirali, potvrdili su nam da je juče poboljšan izbor i kvalitet hrane u menzi, "čak je bilo i tri vrste salate", da su dobili anketne listiće da napišu svoje sugestije i zaključili da je očigledno da se može bolje, samo kad postoji volja. 

Mi, svakako, pozdravljamo otvorenost Studentskog centra i želju da učine sve što je u njihovoj moći da novosadski studenti budu zadovoljni sa svojom menzom i hranom u njoj.
 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by NS Ukrivo (@nsukrivo)

Oceni vest:
9
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Milan

    pre 412 dana i 23 sata

    Kao student Ftna mogu da potvrdim da je kvalitet pogorsan.Vreme se moze podeliti na pre i posle Korone.
    Prvo su srusili "malu menzu" koja uopste nije bila mala,a kobajagi otvorili u Spensu novu za 50 ljudi.Onda se formiraju guzve sve do pesacko g prelaza ispred menze...
    Isto tako kobasica "kučeća radost" je mnooogo ucestalija na meniju.
    Evidentno da se stedi,a cene su povecane i to skoro 50%
    Od mene toliko.

    Oceni komentar:
    0
    22
  • M

    pre 412 dana i 22 sata

    "vrlo izbalansiran meni na kom je zastupljen veliki broj jela i namirnica" hahahha pa nek dođe neko s vašeg portala u posetu i snimi tu raznovrsnost i nek isproba tu izbalansiranost. Ako ja vrlo često izađem iz menze gladna, mogu misliti kako se najede neki muškarac, treba mu dve porcije i pola kile hleba. Bez šale, hrana je neraznovrsna, nezdrava i masna. Verujem da niko od vegeterijanaca i vegana ne može da se hrani u menzi i živi na tanjiru samo prokuvanog graška ili šargarepe i minut pirea.

    Oceni komentar:
    0
    22
  • Miljana

    pre 412 dana i 15 sati

    Pored ovoga što je već napisano u komentarima, dodala bih da se tokom godine ne mogu hraniti ljudi koji poste van božićnog i uskršnjeg posta, a tek ne vegani i vegeterijanci.

    Oceni komentar:
    0
    6