"Priče o besmislu": Apsurd ratovanja prikazan kroz stradanje civila (FOTO)

"Priče o besmislu": Apsurd ratovanja prikazan kroz stradanje civila (FOTO)

U holu Studija M sinoć je otvorena izložba fotografija hrvatskog ratnog fotoreportera Hrvoja Polana pod naslovom "Priče o besmislu", koja govori o stradanju civila u Gazi, Iraku, Zapadnoj obali i Tovarniku. Otvarajući izložbu reditelj Želimir Žilnik kazao je da su prikazane slike dramatične, ali da je to svet u kojem živimo.

- Svet se dramatično menja, opasniji je, strašniji i sve manje ljudski. Politička elita koja o tome odlučuje odabrana je od najgorih unutar svojih etničkih grupa, i to je naša tragedija – rekao je Želimir Žilnik.

Autor je objasnio da fotografije nisu potpisane jer  ispred svake celine stoji tekst koji objašnjava priču i koji sadrži statističke podatke koji su javnosti već uglavnom poznate.

- Slike su uznemiravajuće, ali takva je stvarnost oko nas. Fotografije samo prenose stanje sa terena. Ključna reč je empatija – primetio je Hrvoje Polan (na slici ispod).

Izložba se sastoji od 44 crno-bele dokumentarne fotografije koncipirane u četiri celine. Napravljene su u Iraku, Gazi, Zapadnoj obali i Tovarniku. Svaka fotografija govori o apsurdu rata. Svaku foto-celinu dopunjuju i kratki tekstovi sa šturim podacima o posledicama kojima su izložene žrtve konfliktnih situacija, pre svega deca. Posetioci su u prvoj priči saznali da više od 80 odsto dece u Gazi pati od teškog ili umerenog posttraumatskog stresa, i da je 60 odsto stanovništva mlađe od 19 godina. Druga celina govori o posledicama američke invazije na Irak, gde je broj poginulih iznosio 1,4 miliona, izbeglo je četiri miliona ljudi, a broj ratne siročadi je milion. Treća priča govori o patnji civila koja je prouzrokovana izgradnjom separacijskog zida koji Izrael gradi prema Palestincima na Zapadnoj obali, kao posledica toga, preko 150 hiljada palestinske dece i gotovo jedna trećina stanovnika nema pristup bolnicama, školama i vodi.

Na kraju autor se bavio humanitarnom tragedijom na balkanskoj izbegličkoj ruti, patnjom tih ljudi, stavljajući akcenat na decu. Procene su da je u prošloj godini milion izbeglica stiglo u Evropu, a skoro 4000 osoba se utopilo u moru tokom putovanja. Tako su Novosađani mogli da vide fotografije roditelja koji grle svoju decu koja su ranjena ili umiru,  preplašenu decu koja su se našla između naoružanih vojnika, vezane zarobljenike naslonjene na zid, porodice koje tuguju za svojim poginulim članovima ili majku koja sa dečjom igračkom šeta između bodljikave žice. Na Polanovim radovima prikazani su i muškarci koji plaču nad svojim srušenim domovima, ali i vojnici sa  puškama koji prete ženama. Posebno potresne su fotografije palestinskog dečaka koji uči da hoda sa protezom na nozi, ali i bebe koja ranjena ili mrtva leži na bolničkom podu. Posetioce su možda najviše šokirale slike nastale u srcu Evrope, a koje prikazuju izbeglice koje očajnički pokušavaju da se ukrcaju na voz koji će ih odvesti do neke od zapadnoevropskih zemalja.Hrvoje Polan bavi se novinskom i dokumentarnom fotografijom preko 25 godina. Radio je za brojne novinske kuće i agencije od Slobodne Dalmacije i Feral Tribune-a do Reuters-a i Agence France Presse. Objavljivao je fotografije u svim vodećim svetskim medijima (IHT, The Guardian, Newsweek, Time, Der Spiegel, Le Monde, BBC, India Times). Kao ratni fotoreporter pokrivao je sve socijalne konflikte na prostoru bivše Jugoslavije, Albanije, Iraka, Gaze. Jedna od Polanovih fotografija uvrštena je i u kolekciju "100 najboljih slika dekade 1990–2000" koja je izložena u Muzeju savremene umetnosti u Njujorku.

Izložbu su organizovali Vojvođanski Građanski Centar i Radio televizija Vojvodine, a zainteresovani će fotografije moći pogledati do 14. marta.

TRIBINA: Povodom izložbe “Priče o besmislu”, sinoć je organizovana i tribina pod nazivom “Najvažnije ne”, koja je pokušala sagledati univerzalnost besmisla ratovanja i sukoba. Govornici su bili Teofil Pančić, pisac i novinar, Staša Zajović, aktivistkinja NVO Žene u crnom, Hrvoje Polan, Želimir Žilnik  i novinarka Branislava Opranović.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo Elektrodistribucija Novi Sad novosadska policija betanija gradsko groblje opens 2019 Isključenje struje isključenje vode servisne informacije isključenja struje bebe novosađani jkp novorođenčad jkp lisje bez vode raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina sahrane Novo naselje policija horoskop raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište sahrane novi sad opens distrikt bez struje izmena režima saobraćaja servisne informacije novi sad