PRIJATELJSKI DIJALOG: Hrvatski ratni veterani pozvani u Novi Sad

PRIJATELJSKI DIJALOG: Hrvatski ratni veterani pozvani u Novi Sad

Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije pozvalo je hrvatske veterane na prijateljski sastanak koji bi bio održan u Novom Sadu.

Kako navode, s tog sastanka bi uputili snažnu poruku da na ovim prostorima rata više nikad ne bude.

Sekretar Saveza ratnih veterana Srbije Željko Vukelić izjavio je za zagrebački "Večernji list" da su članovi tog udruženja mišljenja da najveći kredibilitet u rešavanju spornih pitanja imaju upravo ratni veterani, pre nego političari.

- Mislimo da zajedno treba poslati poruku javnosti da oni koji su do juče ratovali mogu danas sesti za sto i uz uvažavanje i poštovanje razgovarati i uputiti poruku mira i pomirenja narodima i političarima, a sve zbog zajedničkog suživota budućih naraštaja, rekao je Vukelić.

Ovoj inicijativi prethodio je, podseća, javni apel šefova krovnih udruženja veterana Josipa Klema i Dražimira Jukića koji su zatražili sastanak s premijerom Aleksandrom Vučićem i ostalim zainteresovanim stranama, u čemu su se veterani tog udruženja prepoznali.

- Stekli smo utisak da s hrvatske strane postoji interes da se konačno uspostavi kvalitetan dijalog i da se počnu rešavati pitanja nestalih s obe strane, kao i ostala sporna pitanja, kazao je Vukelić, penzionisani potporučnik vojske RSK i ratni vojni invalid, koji je ratovao u Hrvatskoj.

On smatra da obe strane treba da se dogovore.

- Smatramo da ratni zločinci s obe strane treba da odgovaraju, ali i da su učesnici rata većinom pre, tokom i nakon rata bili časni i pošteni ljudi. Dosta nam je ratova. Verujemo da su mir i suživot mogući, zaključio je Vukelić.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan