Prijava osnovaca za besplatne udžbenike do 10. aprila

Prijava osnovaca za besplatne udžbenike do 10. aprila

Roditelji osnovaca i budućih prvaka mogu da se prijave školama za besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta za školsku 2023/2024. godinu, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Novina od ove godine je da mogu da se prijave i daroviti učenici.

Ministarstvo je preciziralo da pravo na besplatne udžbenike imaju učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, kao i oni koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem, a kojima je potreban uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format.

Pravo takođe imaju i osnovci koji su u porodici treće ili svako naredno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja i rade po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP-u 3. Besplatne užbenike će dobiti i učenici prvog i drugog razreda sa oštećenim sluhom, kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na znakovnom jeziku.

Za nabavku besplatnih udžbenika Vlada Srbije je izdvojila 720 miliona dinara, a pravo na besplatne udžbenike prošle godine ostvarilo je 88.000  učenika.

Rok za prijave je 10. april.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Mihajlo

    pre 397 dana i 2 sata

    Trebalo bi svi koristiti udzbenike od Kavcica koji su besplatni ako se preuzmu preko interneta ili ako se uzima stampano izdanje, cena je 2 dinara po stranici sto je opet mnogo jeftinije od stranih izdavackih kuca. Udzbenici su odobreni od strane republickog Zavoda za udzbenike i prate zvanicni obrazovni program. Nema lazi, nema prevare.

    Oceni komentar:
    0
    0