Prijavite divlju deponiju oko Fruške gore - kreće projekat "Čista posla"

Prijavite divlju deponiju oko Fruške gore - kreće projekat "Čista posla"

Nezadovoljni stanjem u ekologiji, građani okupljeni oko Fruškać platforme ( http://www.fruskac.net ), pobednici kluba Superste sa projektom „Čista posla” krenuli su u borbu protiv divljih deponija.

Napravljen je veb-sajt http://cistaposla.fruskac.net preko kog će građani moći da šalju informacije o kritičnim tačkama na kojima nesavesni građani ostavljaju smeće. Deponije će se beležiti na interaktivnoj mapi koja se nalazi na sajtu a ujedno će se obaveštavati nadležne službe.

Cilj sajta je skretanje pažnje na gorući problem Fruške gore i afirmisanje opštinskih službi da budu efikasnije u rešavanju problema smeća i reciklaže. Aktivisti udruženja će redovno beležiti i osvežavati podatke a jednom kvartalno će slati izveštaj medijima, ministarstvima, opštinama, turističkim organizacijama… To će ujedno biti merilo efikasnosti naših institucija u rešavanju ovog problema.

Prema rečima Nikole Arežine, aktiviste udruženja Fruškać, prilazi Nacionalnom parku iz svih sela su katastrofalni a do ulaza u park ćete sresti barem dve divlje deponije i pregršt smeća rasutog po putu. U Beočinu imamo legalnu deponiju koja je na samo 900 m od parka i koja seje kese po parku čak i po povetarcu. Ovo je pošast čitavog društva a u rešavanje ovih problema moramo da se uključimo svi, od vlade, opština, do ekoloških organizacija, turističkih društava. Ovo nije slika koju želimo da gledamo iz dana u dan i nije slika kojom želimo da dočekujemo goste.

Poboljšanje infrastrukture odnošenja i recikliranja smeća, oštre kaznene mere, sprovođenje zakona, edukacija i nagrade za najsavesnije su ključ rešavanja ovog problema, istakao je Arežina.

 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ratko

  pre 1026 dana i 15 sati

  Zast ne prosirite podrucje cele Vojvodine. Naime, imamo slucajeva pojedinci u naseljima prave svoje privatne deponije.

  Oceni komentar:
  0
  1
radosne vesti bez vode telep havarija na vodovodu EPS sahrane isključenja struje matična knjiga rođenih elektrovojvodina gradsko groblje horoskopski znaci servisne informacije novi sad betanija horoskop raspored sahrana novi sad servisne informacije novorođenčad novosadsko porodilište Novosadska toplana porodilište raspored sahrana i ispraćaja bez struje RHMZ jkp lisje Miloš Vučević jkp novosadska toplana dunav almaško groblje gradonačelnik Miloš Vučević bebe