Prijavljivanje za upis u IT odeljenja od 13. do 17. maja

Prijavljivanje za upis u IT odeljenja od 13. do 17. maja

U gimnazijama u Srbiji od 1. septembra biće formirano oko 50 specijalizovanih IT odeljenja, što je za 14 više nego prošle godine.

Prijavljivanje kandidata i kandidatkinja počinje 13. maja i trajaće do 17. maja, a u Ministarstvu prosvete kažu da se zainteresovani učenici prijaviti u bilo kojoj gimnaziji ili srednjoj školi.

Prijemni ispit, na kome će se rešavati test iz matematike, zakazan je za 2. jun.

Zadaci na testu biće srednjeg i naprednog nivoa, a za pripremu se mogu koristiti zbirke zadataka za pripremu završnog ispita.

- Odeljenja učenika s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku jedan su od načina na koji obrazovni sistem nastoji da odgovori na potrebe tržišta rada – rekli su u Ministarstvu prosvete.

Dodaju da će digitalna pismenost, poznavanje programiranja i baza podataka koje će učenici steći u gimnazijskom IT odeljenju biti krucijalne za njihov dalji razvoj.

- Osim prohodnosti na fakultete koji školuju IT stručnjake, maturanti ovih odeljenja mogu da nastave studije i u drugim oblastima i tako probiju put ka digitalizaciji u poljoprivredi, zdravstvu i energetici – navode u Ministarstvu.

Oni koje ne žele da nastave školovanje, mogu odmah po završetku gimnazije da se zaposle. Učenici koji su završili gimnazijska IT odeljenja svoje znanje i veštine već su uspešno pokazali na konkursima koje su raspisivale telekomunikacione kompanije, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Naročito su velike uspehe pokazali u veb-dizajniranju i kreiranju aplikacija za mobilne telefone.

Tokom školovanja u IT odeljenjima, đaci će imati priliku da ovladaju osnovnim, ali i nekim naprednijim konceptima programiranja, upoznaće se s različitim pristupima rešavanju problema programiranjem, ali i šta je potrebno da računarska mreža bude bezbedna.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan