Princ Čarls poručuje: Ne smete biti zarobljenici prošlosti

Princ Čarls poručuje: Ne smete biti zarobljenici prošlosti

Princ od Velsa poručio sinoć u Skupštini Srbije da je u zemljama regiona ostvaren izuzetan napredak i da su se posle strašnih događaja u prošlosti vratili stabilnost i mir.

On je naveo da se nigde kao na Balkanu ne oseća težina istorije, da zemlje regiona ne treba da je ignorišu, ali da ne smeju da postanu njeni zarobljenici, već da treba raditi na pomirenju. "Velika Britanija je sa vama dok gradite budućnost. Zajedno možemo da napravimo tu budućnost", poručio je on.
 
Britanski princ se na početku govora okupljenima obratio na srpskom jeziku: "Dame i gospodo, veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde i što sam u prilici da vam se kratko obratim", što su prisutni pozdravili aplauzom.
 
Posle govora intonirane su himne dve zemlje. Ovo je jedino javno obraćanje princa Čarlsa tokom posete regionu.
 
Prinčevski par je ispred Skupštine dočekala predsednica parlamenta Maja Gojković, koja je potom sa njima imala i kratak razgovor. Na ulasku u parlament princ od Velsa je nazdravio uz rakiju, uz zvuke gajdi.
 
Među dve stotine zvanica našli su se ministri u Vladi Srbije, predstavnici parlamentarnih stranaka, diplomatskog kora, crkvi, kulturnog i javnog života.U čast prinčevskog para priređena je izložba portreta i fotografija žena iz Velike Britanije, koje su učestvovale u Prvom svetskom ratu i bile angažovane u Srbiji i na Solunskom frontu.
 
Prinčevski par je u okviru posete regionu već boravio u Hrvatskoj, a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Crnu Goru.
Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan