Priprema se Strategija za rodnu ravnopravnost

Priprema se Strategija za rodnu ravnopravnost

Izrada Strategije za rodnu ravnopravnost za period od 2016. do 2020. godine, bila je tema današnjeg konsultativnog sastanka sa predstavnicima organizacija civilnog društva, u Skupštini grada.

Konsultativni proces vodile su predsednica Radne grupe za izradu Strategije za rodnu ravnopravnost Mira Marjanović, koordinatorka za rodnu ravnopravnost Stalne konferencije gradova i opština Rozeta Aleksov i stručnjakinja za rodnu ravnopravnost Biljana Maletin.

Razgovarano je o položaju žena u našem društvu i lokalnoj zajednici, merama za unapređenje ekonomskog položaja žena, zdravstvenoj zaštiti žena i prevenciji malignih bolesti. Bilo je reči i o borbi protiv nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja, uvođenju rodne perspektive u politike na lokalnom nivou, unapređenju rada lokalnih mehanizama i izmeni zakona kojima bi se omogućio jednak broj žena i muškaraca na mestima odlučivanja, kao i potrebi daljeg obrazovanja i usavršavanja službenika u lokalnim institucijama i ustanovama za pitanja rodne ravnopravnosti.

Predložene su brojne mere za poboljšanje mehanizama za sprovođenje rodne ravnopravnosti, poboljšanje položaja žena u ekonomskoj sferi, obrazovanju, zdravstvu, kao i mere za višestruko diskriminisane žene. Naročito je istaknut diskriminatoran odnos prema ženama sa invaliditetom, seoskim ženama, samohranim majkama kao i neophodnost rešavanja ovih problema.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije započelo je proces izrade Strategije za rodnu ravnopravnost za period 2016-2020. godine, koje se sprovodi kroz konsultacije sa svim nivoima društva. Unapređenje rodne ravnopravnosti je jedno od ključnih razvojnih pitanja, jer direktno doprinosi poboljšanju kvaliteta života svih građanki i građana.

Regionalni sastanci organizuju se sa ciljem direktnog uključivanja u ovaj proces predstavnika i predstavnica jedinica lokalne samouprave kao i organizacija civilnog društva koje se bave temom rodne ravnopravnosti i koje su aktivne na lokalnom nivou. Novi Sad je jedan od devet gradova u Srbiji u kome su održane konsultacije.

Potrebe i problemi žena razlikuju se od grada do grada. Cilj današnjeg sastanka je da se utvrde prioriteti i ključni problemi žena u našem grada uz razmatranja najvažnijih oblasti koje će doprineti unapređenju položaja žena i muškaraca u Srbiji, a za potrebe izrade Strategije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo Vreme u Novom Sadu novosađani isključenje vode novorođenčad Republički hidrometeorološki zavod bez vode tajne horoskopa novosadska policija horoskop bebe elektrovojvodina zdravlje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević betanija novi sad vremenska prognoza novi sad jkp novosadska toplana servisne informacije novi sad prognoza vremena Isključenje struje horoskopski znaci novosadsko porodilište isključenja struje istraživanje vojvodina ns seme Spens JKP Vodovod i kanalizacija Elektrodistribucija Novi Sad bez struje