PRIPREMA ZIMNICE: Novosađani sve manje skloni kućnoj radinosti

PRIPREMA ZIMNICE: Novosađani sve manje skloni kućnoj radinosti

Kad pomislimo na jesen, prve asocijacije su najčešće kiša, početak školske godine i – zimnica. Ovaj važan dodatak na našim trpezama predstavlja izvor prekopotrebnih vitamina tokom zime, a mi smo za naše čitaoce istražili da li Novosađanke i Novosađani turšiju, ajvar i džemove i dalje spremaju po tradicionalnim receptima ili ih kupuju kao gotove proizvode.


S tim u vezi, posetili smo najstariju pijacu u Novom Sadu, Riblju pijacu, i porazgovarali s prodavcima i kupcima.

Prodavačica povrća Milica kazala je za naš portal da najviše "ide" sušeni paradajz, zatim ajvarka, babura, ami paprika, a gotove zimnice što se tiče, najbolje se prodaje leskovački ajvar, dok nam je Sandra ukazala da kod nje najviše kupuju krastavce kornišone i baburu.

Na Futoškoj pijaci situacija je delimično drugačija.

- Obično kupuju kornišone, patlidžan, papriku i beli luk za turšiju – kaže prodavac povrća Goran.


Amir
, simpatični Iranac koji se odomaćio u našoj zemlji, radi ovaj posao godinama i tvrdi da se prodaja prepolovila.

- Narod nema para. Posla ima, ali ne kao nekad – kaže on.

Kod Amira naše sugrađanke najčešće pazare povrće za turšiju i papriku ajvarku, ali i zeleni paradajz, šargarepu, karfiol i feferone.

- Najviše kupuju papriku, mini-kornišone i pomalo karfiol, ističe Valerija, te dodaje da mnoge Novosađanke papriku kupuju jer prave ajvar i za prodaju.


Sugrađanke koje su se zatekle na pijaci, potvrdile su nam da je zimnica uglavnom spremna.

- Sve sam napravila: ajvar, pinđur, krastavce, pekmez. Godinama je pravim – tvrdi naša sugrađanka Ankica.

Ivana je takođe napravila zimnicu. Ostali su još krastavci koje je upravo pazarila, dok je Mirjana privodi kraju.

- Sve osim turšije sam napravila. Čekam papriku. Mala je penzija, pa radim dodatno kako bih mogla da je spremim – kaže ova Novosađanka.


Neki naši stariji sugrađani, posebno samci, retko se odlučuju da naprave zimnicu. Milorad nam je kazao da supruga i on godinama kupuju gotovu zimnicu, i da prave samo pekmez. Slična situacija je i kod bake Milene. Ona ne pravi zimnicu jer živi sama.

- Ono što volim, kupim – kaže nam Milena.

Kupovne zimnice što se tiče, rekli su nam da na Ribljoj pijaci zimnicu možete pazariti na jednoj tezgi i to vikendom, dok na Futoškoj pijaci svi znaju za zimnicu Ćulumovih.

Gazdarica ovog domaćinstva izjavila je za portal Moj Novi Sad da sezona zimnice još nije počela. Ona počinje kad zahladi. Ne žali se na promet, već kaže da zimi ima mnogo posla.

Na obe pijace prodavci se slažu u jednom – posla ima, ali ne kao nekad. Tvrde da mušterije kupuju manje i to mahom lošiju robu, čak i za dve-tri klase, uglavnom zbog niže cene. Kako kažu, ponekad pet dinara popusta igra odlučujuću ulogu da kupac pazari.

Dakle, sezona pripreme zimnice  je u punom jeku.


Cene povrća su sledeće: na Ribljoj pijaci paprika ajvarka košta 80 dinara, kupus 60, karfiol 150, babura je 100 dinara, krastavci su 70, a kornišoni 150.

Na Futoškoj pijaci cene su slične: ajvarka je 75 dinara, babura 100, karfiol 150, a feferone 200. Cena kornišona kreće se od 150 do 180 dinara, u zavisnosti od veličine.

Od gotove zimnice Novosađanke najčešće kupuju kiseli kupus koji košta 200 dinara za kilogram, turšiju čija je cena oko 250 za kilogram i ajvar koji košta 500 dinara.

Tekst: Marija Bjelica

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan