Pripreme za Božić: Kakvo meso kupuju Novosađani?

Pripreme za Božić: Kakvo meso kupuju Novosađani?

Sve češće se raspravlja o kvalitetu mesa i mesnih prerađevina. Stručnjaci savetuju potrošačima da budu oprezni prilikom kupovine, a novinari RTV su proverili kakvo je stanje na novosadskom tržištu i koliko Novosađani vode računa o tome kakvog je kvaliteta meso koje kupuju.

Bliži se Božić, a po starim običajima i navikama gotovo svih Novosađana, glavni sastojak praznične trpeze biće prasetina. Jedini način da budu sigurni da je meso koje kupuju, makar zadovoljavajućeg kvaliteta, prema rečima Novosađana, jeste da kupuju na već proverenim mestima.

Za kontrolu kvaliteta mesa zadužena je Veterinarska inspekcija, a najviše prijava sa sumnjom da se na rafovima mesara i marketa prodaje meso sumnjivog kvaliteta i roka trajanja, dobijaju od građana. Samo tokom decembra, prekontrolisali su 30 objekata gde se prodaje meso, podneli su četiri prijave i uništili 55 kilograma mesa. Kazne za pravna lica su od 100.000 do milion dinara, dok su za fizička lica od pet do 50.000 dinara.

- Najčešće nepravilnosti koje inspektori zatiču u prometu su dve, jedna je da ili meso ili proizvodi od mesa nisu deklarisani ili da je takvom mesu ili proizvodima od mesa istekao rok upotrebe – kaže Olivera Ivkov iz Veterinarske inspekcije.

Inspektori su tokom protekle godine za različite prekršaje podneli više od 230 prekršajnih prijava, bilo je sedam privrednih prestupa i jedna krivična prijava, a kazne koje su presuđene iznosile su više od tri miliona dinara.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan