Privatna osnovna škola „Tvrđava“: Škola u koju se ide sa osmehom

Privatna osnovna škola „Tvrđava“: Škola u koju se ide sa osmehom

Svetao i veseo prostor, učionice sa velikim prozorima, cveće i crteži po hodnicima, muzika koja se čuje u kabinetu likovnog, atmosfera je koja vlada u Privatnoj osnovnoj školi „Tvrđava“ u Štrosmajerovoj 8 u Petrovaradinu.

U hodnicima su ormarići veselih boja, u kojima deca drže lične stvari, udžbenike i sveske. Svaki kutak je oplemenjen umetničkim radovima đaka. U ćoškovima su „lejzi begovi“ na kojima deca mogu da predahnu ili da se druže. Biblioteka je puna knjiga, ali su i u njoj dečji radovi, pa đaci rado provode vreme u ovom okruženju.

Škola je u Gradiću i njena lokacija pruža velike mogućnosti za nastavu i za vannastavne aktivnosti. Vlasnica i direktorka Privatne osnovne škole „Tvrđava“ Dina Đilas kaže da im je sve blizu.

 

 

- Ukoliko deca uče lekciju o reci, odemo do Dunava. Velike su mogućnosti i za nastavu u prirodi. U dogovoru sa roditeljima, svuda sa decom idemo peške, a kada treba negde odemo i autobusom – priča Dina Đilas.

Škola ima veliko dvorište u kojem se učenici bezbrižno igraju, jer se kapija zaključava i deca ne napuštaju školu bez pratnje učitelja i nastavnika, dok traje nastava i vannastavne aktivnosti.

- Koncept nastave je celodnevni i deca tu borave od 8 do 16 časova. Prvo kada dođu u školu dobiju doručak, a tokom dana imaju i ručak i dve užine. Deca u školu ništa ne donose, jer ovde sve dobijaju. Knjige, sveske, olovke, kompletan školski pribor. Sa sobom ne nose ni pare, ne treba im džeparac, jer imaju i obroke i nema potrebe da idu do prodavnice da bi nešto kupili – kaže direktorica.

Roditeljima je važno da su im deca bezbedna, a ona to svakako jesu u „Tvrđavi“, gde o njihovom fizičkom i psihičkom razvoju brinu odgovorne i stručne osobe. Objekat  u kojem je škola uliva poverenje  i pruža osećaj opuštene atmosfere za rad i boravak. Škola je projektovana i organizovana kao podsticajno radno okruženje za život, a napredni programi učenja i metode rada koje podrazumevaju aktivno učenje, doprinose boljim rezultatima učenika.

 

 

- U slobodno vreme deca nisu izolovana, nego su zajedno i mlađi i stariji. Lepo funkcionušu, pomažu se, stvorena je kućna atmosfera. Neguje se drugarstvo, tolerancija, poštovanje, empatija, iskrenost, otvorenost i kreativnost. Vidi se veliki napredak kod dece, raspoloženi su, rado dolaze u školu, kreativni su, smišljaju nove načine i metode rada. Deca neguju svoju ljubav i talente i mi ih u tome podstičemo. Uživaju u radu koji mi nudimo, opuštenosti i slobodi mišljenja. Svi su nasmejani i zadovoljni – ispričala je Dina Đilas.

Nastava je organizovana tako da se radi u malim grupama i odeljenja imaju najviše četrnaestoro dece, zbog kvalitetnijeg rada.

- Individualni rad sa decom ne znači da nastavnici i učitelji rade samo sa jednim đakom, nego da potpuno poznaju svako dete i nastavu prilagođavaju svakom učeniku. Tako u zavisnosti od mogućnosti i nivoa znanja, deca nekada dobijaju različite nastavne listiće, pa i kontrolne zadatke. Svakom učeniku nastavnik ili učitelj može da se posveti – navodi Dina Đilas.

 

 

Program rada u školi je pažljivo osmišljen, a sve školske obaveze se završavaju u školi, uz podršku i kontrolu nastavnika i učitelja. Takvom organizacijom rada, roditelji i deca mogu da provode kvalitetno vreme zajedno, u popodnevnim satima, jer deca po povratku kući nemaju domaće zadatke.

- Izuzetno nam je važna dobra saradnja sa roditeljima, kako bi protok informacija o deci bio dvosmeran i uzajamno koristan. Saradnja sa roditeljima je uvek u korist deteta i oni su upoznati sa svime što se dešava u školi. Zajedno radimo na dobrobiti dece – objasnila je Đilas.

Osim redovne nastave, učenici „Tvrđave“ imaju i vannastavne aktivnosti, uče tri jezika u „jezičkom klubu“, savladavaju kreativno pisanje, haiku poeziju, repovanje, igraju šah i sudoku, a subotom imaju likovnu sekciju Atelje „Tvrđava“. Taj program je otvoren i u njemu učestvuju i deca iz drugih škola.

 

Razvijaju kritičko mišljenje

Privatna osnovna škola razvija timski rad i empatiju kod dece, ali i kritičko mišljenje. Deca imaju pravo da kažu kako nešto vole ili ne vole i ne treba da se boje da nešto da pitaju. Ali treba da nauče da budu odgovorni i da stoje iza svog ponašanja i onoga što govore.

 

PR tekst

 

Više fotografija pogledajte OVDE ili u ALBUMU ispod teksta.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • NOVI SAD

  pre 1700 dana i 17 sati

  Škola u koju se ide sa osmehom? A KAKO SE TO DRUGAČIJE IDE U ŠKOLU?

  Oceni komentar:
  4
  1
 • Novi Sad

  pre 1700 dana i 7 sati

  Odlicni su, svaka cast za sve!

  Oceni komentar:
  2
  0
 • Scanija

  pre 756 dana i 5 sati

  Katastrofa za decu ,uzak prostor,mogucnost kamenovanja s tvrdjave,nema fiskulturne sale,komisr vec lude od dece kojoj treba prostora.

  Oceni komentar:
  0
  1