Privatni vrtići rešavaju problem gužvi u “Radosnom detinjstvu”

Privatni vrtići rešavaju problem gužvi u “Radosnom detinjstvu”

Potreba za mestima u novosadskim vrtićima je ogromna. U državnoj predškolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo” godinama nema dovoljno mesta, pa deca ostaju, kako se to kolokvijalno kaže, "ispod crte". Taj problem je rešen tako što država, odnosno grad iz budžeta daje subvencije roditeljima za upis dece u privatne vrtiće. Međutim, mesta sve manje ima i u privatnim jaslicama i vrtićima pa je značajna vest za sve roditelje kad se otvori novi vrtić.

Prošle godine u PU “Radosno detinjstvo” nije bilo mesta za 1.300 mališana. Pritisak je malo smanjen kada je otvoren vrtić u Radničkoj ulici sa 300 mesta, a potom je u državne vrtiće upisano još 600 dece. Ali je i dalje 400 mališana ostalo “ispod crte”.

Grad Novi Sad nema dovoljno sredstava za otvaranje neophodnog broja vrtića. Srećom tu su ljudi koji su spremni da taj problem bar donekle reše. Vest da je otvoren novi privatni vrtić svakako je značajna za roditelje koji pokušavaju da pronađu mesto za svoje dete. Naravno, nije cilj ostaviti bebu ili mališana bilo gde. Neophodno je da su uslovi u vrtiću na najvišem nivou.

Visoke standarde zadovoljava novi vrtić koji je nedavno otvoren u ulici Patrijarha Čarnojevića broj 3. Otvaranje novog vrtića pomoći će da se dodatno rasterete liste čekanja, a deca će boraviti u prostoru koji je potpuno prilagođen njihovim potrebama. Vrtić “Čarobnjak” otvorila je grupa stručnjaka iza kojih je 15 godina iskustva rada s decom. O novom vrtiću razgovaramo sa direktorom PU “Čarobnjak” Sanjom Negovanović.

- “Čarobnjak” je osnovan s ciljem da najmlađima u našem gradu pruži podsticajno i kreativno okruženje. Tim koji radi sa decom, ali i roditeljima sačinjen je od stručnjaka iz različitih oblasti predškolskog obrazovanja. Ustanova je verifikovana za negu, vaspitanje i obrazovanje dece od šest meseci do polaska u školu i programom koji obuhvata celodnevni boravak dece u vrtiću od 7 do 17 sati. Želim da naglasim da se u okviru programa realizuju različite dodatne aktivnosti koje su besplatne i prilagođene uzrastu grupe u kojoj se realizuju – kaže Negovanović, koja je po vokaciji psiholog, a već osam godina radi u privatnim obrazovnim ustanovama.

Ona naglašava da je vrtić potpuno siguran. Bezbednost je na najvišem nivou. Ceo objekat je obezbeđen sa 24 kamere i sigurnosnim kapijama.

- To je, pretpostavljam, važno i roditeljima. Kad ostavite dete na čuvanje, najvažnije je da znaju da će dete biti bezbedno – kaže Negovanović.

Deca u Predškolskoj ustanovi “Čarobnjak” imaju velik prostor za igru kako unutar samog vrtića tako i u dvorištu od 800 kvadrata, koje ima betonski i travnati deo. Ceo taj prostor obezbeđen je kamerama. 

- Enterijer je prilagođen deci jaslenog (do tri godine) i vrtićkog (od tri godine do polaska u školu) uzrasta. Ceo enterijer je izrađen od prirodnih materijala i tople je boje. U takvom ambijentu, bez veštačkih stimulacija, deca mogu da se posvete igri i učenju – objašnjava Negovanović.

Program u PU “Čarobnjak” realizuje se u šest uzrasnih grupa (mlađa i starija jaslena grupa, mešovita, starija i pripremna predškolska grupa). S decom radi tim visokokvalifikovanih, iskusnih i motivisanih vaspitača i stručnih saradnika.

- Stalno se usavršavamo i pratimo svetske trendove u oblasti predškolskog obrazovanja. Kroz rad s decom mi se nadovezujemo na porodicu, kroz roditeljske sastanke, edukativne radionice namenjene roditeljima, zajedničke aktivnosti roditelja i dece u vrtiću, različite proslave, izlete i mnoge druge aktivnosti – zaključuje Negovanović. 

Kako izgleda Vrtić “Čarobnjak” možete videti na sajtu www.vrticcarobnjak.com, a tu možete dobiti i sve ostale informacije. Pitanja i sugestije možete poslati na mejl ili pozvati na 021/424 587 ili 063/118 20 20.

PR tekst

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan