PRIZNANJE: Tijani Palkovljević Bugarski orden francuskog Ministarstva kulture

PRIZNANJE: Tijani Palkovljević Bugarski orden francuskog Ministarstva kulture

Galeriju Matice srpske temeljno je transformisala u savremeno koncipirani muzej...

Ministarstvo kulture Francuske odlikovalo je istoričarku umetnosti, upravnicu Galerije Matice srpske Tijanu Palkovljević Bugarski i književnog prevodioca Miloša Konstantinovića Ordenom umetnosti i književnosti, u rangu viteza, saopštila je danas Ambasada Francuske u Beogradu.

Orden dodeljuje francusko Ministarstvo kulture "osobama koje su se istakle stvaralaštvom na polju umetnosti ili književnosti i time doprineli francuskoj i svetskoj umetničkoj i kulturnoj baštini".

Palkovljević Bugarski gotovo celu deceniju uspešno vodi Galeriju Matice srpske u Novom Sadu, koju je temeljno transformisala u savremeno koncipirani muzej u skladu sa evropskim standardima, kroz rekonstrukciju zgrade, modernizaciju programskih aktivnosti i brojna strateška partnerstva.


Posvećena je, kako se ističe u saopštenju, razvijanju svestrane saradnje u kulturi, kako u međumuzejskoj saradnji nacionalnih institucija, tako i u povezivanju na internacionalnom planu i kao rezultat posvećenog rada nastale su brojne izložbe, edukativni programi za decu i mlade, razmene izložbi i multidisciplinarna saradnja.

Na istraživačkom polju bavi se proučavanjem nacionalne umetnosti 20. veka, zaštitom i promocijom kulturnog nasleđa i muzeologijom, a veliku pažnju posvećuje projektima promocije srpskog kulturnog nasleđa u širem evropskom kontekstu, zaštiti srpskog kulturnog nasleđa u regionu i promociji evropskog nasleđa u našoj zemlji.

Miloš Konstantinović je radio na poboljšanju položaja književnog prevodilaštva u Srbiji, u tri mandata kao predsednik Udruženja književnih prevodilaca Srbije.

Orden umetnosti i književnosti ustanovljen je 1957. i ima tri ranga – viteza, oficira i komandora.

Godišnje ovo odlikovanje ponese 450 novih vitezova, 140 novih oficira i 50-ak komandora u celom svetu, što je relativno mali broj u odnosu na mnoga druga odličja i to ga čini još prestižnijim.

Orden će laureatima 12. februara uručiti ambasador Francuske Frederik Mondoloni.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

vremenska prognoza klinika za ginekologiju i akušerstvo Novo naselje RHMZ Isključenje struje bez vode novorođenčad elektrovojvodina isključenje vode betanija Republički hidrometeorološki zavod bebe Hitna pomoć gradsko groblje Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad novi sad bez struje javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija Spens servisne informacije novi sad Vreme u Novom Sadu odbojka sahrane vremenska prognoza novi sad jkp lisje isključenja struje novosađani