Probni popis stanovništva najavljen za april 2019. godine

Probni popis stanovništva najavljen za april 2019. godine

Prema planu Republičkog zavoda za statistiku, za tačno tri godine – od 1. do 30. aprila 2021., u Srbiji će se sprovesti novi popis stanovništva.

Probni popis najavljen je za april sledeće godine, a tom prilikom biće angažovano 85 popisivača koji će obići 20.000 domaćinstava i popisati 50.000 stanovnika, najavljeno je juče na međunarodnoj konferenciji održanoj u Beogradu pod nazivom "U susret popisu 2021”.

Na osnovu dobijenih rezultata i iskustva popisivača RZS će izabrati metodologiju rada i imaće dovoljno vremena da unapredi sistem.

Popisivači na sledećem popisu neće koristiti papir i olovku, već će podatke skupljati u elektronskoj formi, koristeći laptop računare, prenosi "Politika".

Na taj način, kako je objasnila Snežana Lakčević, pomoćnica direktora RZS-a, biće ubrzana obrada podataka, smanjena mogućnost greške, a podaci o ličnosti biće bolje zaštićeni nego do sada.

Po završetku popisa 2021. godine najavljeno je pokretanje jedinstvene baze podataka, nazvane Balkan hab, u koju će se slivati podaci iz okolnih zemalja. Na taj način istraživači će, na jednom mestu, moći da uporede podatke svih zemalja regiona.

Tokom prošlog popisa iskorišćeno je 300 tona papira za štampanje materijala, a odštampano je 12 miliona upitnika. Osim toga, angažovano je 500 operatera koji su sedam meseci, u dve smene, unosili prikupljene podatke u sistem.


Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Politike".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan