Probni popis u aprilu, za Novosađane mogućnost samostalnog popunjavanja upitnika

Probni popis u aprilu, za Novosađane mogućnost samostalnog popunjavanja upitnika

Republički zavod za statistiku objavio je da će probni popis stanovništva, stanova i domaćinstava u Srbiji biti organizovan tokom aprila u 51 gradu i opštini.

Pomoćnica direktora za Sektor društvenih statistika Snežana Lakčević rekla je da će probnim popisom biti obuhvaćeno oko 20.000 domaćinstava i 50.000 ljudi.

- Taj probni popis, tokom koga će postojati i dve novine u odnosu na poslednji iz 2011. uvod je u sveobuhvatni planiran za 2021 – rekla je Lakčević.

Prema njenim rečima, tokom popisa prikupljaće se informacije o stanovništvu – domaćinstvima, stanovima, ekonomskim i migratornim pitanjima, a deo njih ce se ticati i osoba sa invaliditetom.

Popis će se prvi put vršiti pomoću elektronskog obrasca i laptopova, a druga novina odnosi na mogućnost samopopisa preko interenta koju će imati građani i građanke Beograda, Novog Sada i Niša, prvih sedam dana aprila, prenosi "Politika".

Planirano je da mogućnost samopopisivanja iskoristi 13.000 ljudi i 5.000 domaćinstava, rekla je Lakčević.

Građani i građanke bi trebalo da odgovore na sva pitanja, ali ne moraju da se izjasne na ona o veroispovesti i nacionalnosti.

Pitanja će se odnositi i na to ko živi u domaćinstvu, kada je napravljena zgrada, da li ima lift, na kom spratu je stan, da li ima vodovod, kanalizaciju....

- Migratorni blok podrazumeva pitanja – da li ste se selili, da li oduvek živite tu, da li ste živeli u inostranstvu, koliko dugo, zašto se vratili, da li imate državljanstvo Srbije, neke druge zemlje – kazala je Lakčević.

Među pitanjima su i ona o bračnom statusu, broju živo rođene dece, školskoj spremi, kao i set ekonomskih obeležja koji podrazumeva pitanja tipa: da li radite, da li ste bili sprečeni da radite, iz kog razloga, da li ste nezaposleni, penzioner, gde vam je firma i slično.

Lakčević je najavila i set pitanja za osobe sa invaliditetom, a koji nije obavezan. Po njenim rečima, ta pitanja su uvedena jer ne postoji jedinstven registar osoba sa invaliditetom, i kako bi se stvorio osnov za realizaciju i praćenje strateških ciljeva za poboljšanje njihovog položaja.

Projektovana cena probnog popisa je 280.000 evra, a sredstva su obezbeđena iz IPA fondova. Sprovodiće ga 85 popisivača i popisivačica.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan