Probni popis u aprilu, za Novosađane mogućnost samostalnog popunjavanja upitnika

Probni popis u aprilu, za Novosađane mogućnost samostalnog popunjavanja upitnika

Republički zavod za statistiku objavio je da će probni popis stanovništva, stanova i domaćinstava u Srbiji biti organizovan tokom aprila u 51 gradu i opštini.

Pomoćnica direktora za Sektor društvenih statistika Snežana Lakčević rekla je da će probnim popisom biti obuhvaćeno oko 20.000 domaćinstava i 50.000 ljudi.

- Taj probni popis, tokom koga će postojati i dve novine u odnosu na poslednji iz 2011. uvod je u sveobuhvatni planiran za 2021 – rekla je Lakčević.

Prema njenim rečima, tokom popisa prikupljaće se informacije o stanovništvu – domaćinstvima, stanovima, ekonomskim i migratornim pitanjima, a deo njih ce se ticati i osoba sa invaliditetom.

Popis će se prvi put vršiti pomoću elektronskog obrasca i laptopova, a druga novina odnosi na mogućnost samopopisa preko interenta koju će imati građani i građanke Beograda, Novog Sada i Niša, prvih sedam dana aprila, prenosi "Politika".

Planirano je da mogućnost samopopisivanja iskoristi 13.000 ljudi i 5.000 domaćinstava, rekla je Lakčević.

Građani i građanke bi trebalo da odgovore na sva pitanja, ali ne moraju da se izjasne na ona o veroispovesti i nacionalnosti.

Pitanja će se odnositi i na to ko živi u domaćinstvu, kada je napravljena zgrada, da li ima lift, na kom spratu je stan, da li ima vodovod, kanalizaciju....

- Migratorni blok podrazumeva pitanja – da li ste se selili, da li oduvek živite tu, da li ste živeli u inostranstvu, koliko dugo, zašto se vratili, da li imate državljanstvo Srbije, neke druge zemlje – kazala je Lakčević.

Među pitanjima su i ona o bračnom statusu, broju živo rođene dece, školskoj spremi, kao i set ekonomskih obeležja koji podrazumeva pitanja tipa: da li radite, da li ste bili sprečeni da radite, iz kog razloga, da li ste nezaposleni, penzioner, gde vam je firma i slično.

Lakčević je najavila i set pitanja za osobe sa invaliditetom, a koji nije obavezan. Po njenim rečima, ta pitanja su uvedena jer ne postoji jedinstven registar osoba sa invaliditetom, i kako bi se stvorio osnov za realizaciju i praćenje strateških ciljeva za poboljšanje njihovog položaja.

Projektovana cena probnog popisa je 280.000 evra, a sredstva su obezbeđena iz IPA fondova. Sprovodiće ga 85 popisivača i popisivačica.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje isključenja struje servisne informacije novi sad bebe novosadska policija novosađani novorođenčad jkp lisje elektrovojvodina raspored sahrana novi sad raspored sahrana i ispraćaja izmena režima saobraćaja horoskop servisne informacije betanija horoskopski znaci bez struje bez vode novosadsko porodilište jkp novosadska toplana Spens klinika za ginekologiju i akušerstvo klisa matičar novi sad sahrane novi sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode JGSP "Novi Sad" gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević