Produžen rok za prijavu upisa u gimnazijska IT odeljenja

Produžen rok za prijavu upisa u gimnazijska IT odeljenja

Zbog velikog interesovanja učenika, prijave za polaganje prijemnog ispita za specijalizovana odeljenja za informatiku i računarstvo (IT) u gimnazijama širom Srbije, produžene su po istoj proceduri, do ponedeljka, 21. maja.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odlučilo je da produži rok za prijavu za upis u gimnazijska IT odeljenja, po istoj proceduri.

Zainteresovani učenici se mogu prijaviti danas, 17. maja, sutra, 18. maja i u ponedeljak, 21. maja, od 9 do 14 časova u gimnazijama koje će imati specijalizovana IT odeljenja.

Na prijemnom ispitu, koji je zakazan za 3. jun polagaće se zadaci iz matematike srednjeg i naprednog nivoa, dok se za pripremu koriste zbirke za polaganje završnog ispita.

Do sada se za polaganje prijemnog ispita za gimnazijska IT odeljenja naredne školske godine prijavilo 2.537 učenika, što čini približno četiri odsto ukupnog broja učenika, koji će upisati srednje škole.

Broj prijavljenih uvećan je skoro pet puta u odnosu na prošlu godinu, kada se prijavilo 556 đaka.

U zavisnosti od rezultata prijemnog ispita, moguće je da će naredne školske godine biti upisana i tri IT odeljenja na jezicima nacionalnih manjina, obzirom na to da su se za polaganje prijemnog prijavilo i 76 đaka pripadnika mađarske i slovačke nacionalne manjine.

Učenici koji završe četiri godine školovanja u ovim odeljenjima, steći će sva neophodna znanja i veštine koja će im otvoriti vrata IT industrije.

Biće i odlično pripremljeni za nastavak školovanja na nekom od fakulteta ili viših škola IT usmerenja.

Pored toga, dobiće i široko gimnazijsko znanje koje im omogućuje da, ukoliko žele, nastave svoje školovanje u nekom potpuno drugom pravcu, navodi se u saopštenju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode novosadsko porodilište koncert JKP Vodovod i kanalizacija dunavska sonata betanija bez struje udžbenici Srbija muzička omladina novog sada havarija na vodovodu štrand horoskop zdravlje Kać Petrovaradin Spens novi sad vremenska prognoza novi sad bebe stanovi novosađani dunav isključenja struje tajne horoskopa vremenska prognoza novorođenčad Isidor Bajić elektrovojvodina MUP