Prof. dr Predrag Šiđanin: Simulacijom u virtuelnoj realnosti i do rešenja urbanih struktura

Prof. dr Predrag Šiđanin: Simulacijom u virtuelnoj realnosti i do rešenja urbanih struktura

U susret "Evropskoj noći istraživača 2020", koja će se održati 27. novembra u virtualnom okruženju, u narednim danima ćemo porazgovarati sa našim istraživačima i učesnicima ove manifestacije o temama i problemima od značaja za širu javnost.

Naš današnji sagovornik je prof. dr Predrag Šiđanin sa Fakulteta za digitalnu produkciju Univerziteta EDUKONS u Sremskoj Kamenici i rukovodilac projekta "EDUVRlab".

Suočavajući se sa posebnim izazovom 21. veka – širenjem zaraze Kovid-19 i težnjom stručnjaka i naučnika da zarazu spreče – šira javnost, kao nikad do sad, ima mogućnost da se upozna sa tim kako teče jedan naučni proces na globalnom nivou. Oslanjajući se na prethodna znanja i naučna dostignuća, upoznajući se sa složenosti problema kako se domaći naučnici nose sa ovim velikim izazovom?

– Situacija sa pandemijom se negativno odražava na započeti naučni projekat, na kome učestvujemo. Da bi se potvrdile određene hipoteze i izvukli određeni zaključci neophodno je izvršiti anketiranje većeg broja ispitanika. Korišćenje VR opreme za ove potrebe, pod odgovarajućim zaštitnim merama, nije moguće, tako da je ova važna faza u istraživanju prolongirana za neka bolja vremena, a time je i dalji rad na projektu morao biti stopiran. Sve prethodno uradjene pripreme, modelovanja i podešavanja opreme su urađeni, ali bez validnih statistički obrađenih anketnih podataka projekat se ne može privesti kraju. U pitanju je projekat vezan za utvrđivanje vremena prelska anksioznosti u strah i straha u paniku, rađen u saradnji sa kolegama sa psihologije filozofskog fakulteta u Novom Sadu.


Prema vašem projektu "EDUVRlab" virtuelne realnosti imaju široku primenu. Do kakvih ste rezultata došli kada je reč o vizualizaciji hidroloških podataka?

– Vizualizacija hidroloških podatak je imala za cilj da analizira, simulira i donese određene zaključke i smernice vezane za izgradnju u potencijalno plavnom području. Alfanumerički podaci, koji čine višedecenijski sakupljanu banku podataka o visini nivoa Dunava, prikupljeni u Hidrološkoj stanici Zemun, su bili osnov analize, modelovanja i simulacije u virtuelnoj realnosti. Prema urađenom arhitektonsko-urbanističkom projektu modelovan je za VR produžetak zemunskog keja od Gardoša da ispred Pupinovog mosta, u dužini od oko dva kilometra, na čijem potezu je planirana izgradnja promenade sa svim pratećim arhitektonskim objektima. Analiza i kasnije VR simulacija maksimalnog vodostaja Dunava je pokazala da promenada i planirani objekti nisu ugroženi. Međutim, urađena je još jedna VR simulacija "ekstremno" visokog nivoa Dunava, koji nikada nije realno postignut niti zabeležen hidrološkim merenjima, i tada je simulacija pokazala da je poplavljivanje moguće. Na osnovu praćenja brzine podizanja, ostajanja u maksimumu i povlačenja vode, dobile su se smernice za arhitektonsko održavanje promenade i izgrađenih objekata u ovako riskantnim prirodnim uslovima.


Da li očekujete da će vaš projekat u narednih pet godina unaprediti stanje u oblasti digitalne umetnosti?

– Projekti kojima se bavimo su podeljeni u tri kategorije: naučno-istraživački, umetnički i komercijalni. Kako je "EDUVRlab" formiran u okviru Fakulteta za digitalnu produkciju, koji je akreditovan u polju umetnosti, to imamo obavezu da razvijamo i umetničke projekte. Trenutno smo u fazi pripreme za naš prvi VR umetnički performans i smatramo da će on biti dobar podsticaj da se u budućnosti pomere granice u domenu digitalne, interaktivne umetnosti. Teško je predvideti šta i kako će se stvari razvijati u narednih pet godina, ali naš koncept je baziran na praćenju tehnološkog razvoja u oblasti i njegovo implementiranje u ova tri segmenta kojima se "EDUVRlab" bavi, pa time i u oblasti digitalne umetnosti.

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ćuj ba!

  pre 1309 dana i 16 sati

  Đabe simulacija, bolan, i rešenje. To beše nekad. A sada...
  Kada onaj koji ima ovlašćenja NE ŽELI da narodu reši problem bilo čijim rešenjem.
  Taj rešava svoj problem, pravljenjem problema nama ostalima.
  Njega da pitaš, taj bi svojim urbanističkim rešenjem poravnao sve Limane i napravio jal golf-terene, jal Novi Sad u Nebesima.
  Da taj želi urbanizam, davno bi gradio parkove po Novome Sadu.
  Umesto toga, grade se zgradice tursko-indijsko-peruanskog kvaliteta gradnje.

  Oceni komentar:
  0
  4