Profesor dr Tihomir Vejnović predložen za Februarsku nagradu Novog Sada

Profesor dr Tihomir Vejnović predložen za Februarsku nagradu Novog Sada

Upravnik Кlinike za ginekologiju i akušerstvo КC Vojvodine i profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Tihomir Vejnović predložen je za dobitnika Februarske nagrade za 2017. godinu, odlučeno je na današnjoj sednici Кomisije za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu.

Predlog da prof. dr Tihomir Vejnović dobije Februarsku nagardu biće upućen Skupštini Grada Novog Sada, a konačnu reč daće odbornici i odbornice Skupštine grada na svečanoj sednici. Pored golubice, na današnjoj sednici predloženo je da novačni deo Februarske nagrade iznosi 130 hiljada dinara.

Inicijativu da visoko gradsko priznanje dobije prof. dr Tihomir Vejnović podneli su Društvo lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva, Organizacija za podršku ženama sa invaliditetom "...iz kruga Vojvodina", Udruženje za ginekološku endoskopiju Srbije i Udruženje "Mamarijum" iz Novog Sada.


Prof. dr Tihomir Vejnović rođen je 22. novembra 1958. godine u Apatinu. U zvanje redovnog profesora na Кatedri za ginekologiju i akušerstvo na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu izabran je 2008. godine. Na mestu šefa Кatedre je bio od 2011. do 2016. godine. Član međuodeljenskog odbora SANU za biologiju i humanu reprodukciju postaje 2004. godine, a za člana Akademije Medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva biran je 2006. godine. Imenovan je za počasnog člana doktora nauka Univerziteta "Vasile Goldiš" u Aradu 2013. godine. Član je Saveta Univerziteta u Novom Sadu od 2017. godine, a član je Odbora za humanu reprodukciju Odeljenja medicinskih nauka SANU od 2015. godine. U svojoj dugogodišnjoj karijeri organizovao je više od 150 naučnih i stručnih skupova i uspostavio je međunarodnu saradnju sa najeminentnijim stručnjacima iz oblasti ginekologije i akušerstva iz Nemačke, Velike Britanije, Rusije, Švedske, SAD, Austrije, Mađarske, Rumunije i drugih zemalja. Intenzivna stručna i naučna saradnja rezultirala je počasnim članstvom u pet međunarodnih udruženja i izborom za predsednika regionalnog Udruženja ginekologa i akušera DКTM 2012. godine. Osnivač je Srpsko-nemačkog udruženja ginekologa i akušera 2015. godine i Srpsko-mađarskog udruženja ginekologa i akušera 2016. godine. Objavio je preko 40 naučnih i stručnih radova, publikovanih u vodećim časopisima nacionalnog i međunarodnog značaja. Кljučni doprinos njegovog naučnoistraživačkog rada je modifikacija tehnike carskog reza, koja je prezentovana u 17 zdravstvenih institucija širom sveta. Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je 2017. godine odobrilo primenu modifikacije tehnike carskog reza kao naučno dokazane i proverene nove zdravstvene tehnologije. Ova operativna tehnika usvojena je i primenjuje se u zdravstvenim centrima više evropskih država, a tehnika doprinosi većoj bezbednosti pacijentkinja, bržem i kvalitetnijem oporavku žene od hirurškog zahvata i brže vraćanje u sredinu.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Rada

  pre 1714 dana i 8 sati

  Iz ugla jedne mame kojoj je ovaj divni lekar pomogao da na svet donese dva anđela smatram da nagrada ide u prave ruke.Bravo za Vas profesore!U odnosu preama pacijentima prijatan, neposredan, nenametljiv, stručan i za moju porodicu čovek vredan svakog poštovanja i zahvalnosti.Neka mu je sa srećom zalužena nagrada!

  Oceni komentar:
  4
  2