Profesor Stojiljković: Minimalac je uvredljiva kategorija

Profesor Stojiljković: Minimalac je uvredljiva kategorija

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da najavljeno povećanje minimalca od 14 odsto praktično ne pokriva ni skok cena u ovoj godini.

– Komunalije, hrana, te cene su otišle više od 11 odsto – podsetio je professor gostujući na televiziji N1.

Podsetimo, ministar finanasija Siniša Mali izjavio je da će se od 1. januara ići na to da se poveća minimalna zarada i to više od 14 odsto. Mali je rekao da će do 15. septembra biti definisana minimalna zarada i da je namera da se dođe na 60 odsto opterećenja zarade.

– To su nepristojne veličine, minimalac je uvredljiva kategorija, to je incidentno stanje, koje po zakonu o radu treba da bude trenutno. To dobija pola miliona ljudi, to je svaki četvrti legalno zaposleni ako se ne računaju preduzetnici i privrednici. Može više, ima izvora i načina. Problem nisu samo minimalci, nego sve ispod onoga što se zove plata za život. Na mesečnom nivou za jednu tročlanu porodicu potrebno je 114 hiljada dinara. Ovo povećanje od 14 odsto praktično ne pokriva ni skok cena u ovoj godini. Komunalije, hrana, te cene su otišle preko 11 odsto. Minimalac će važiti celu sledeću godinu, ali šta će biti sledeće godine. Vi ljudima ne dajete ono što su već izgubili – smatra profesor Stojiljković.

Stojiljković dodaje da kada se radi o Uniji poslodavaca stoji argument da bi u ovoj situaciji sa troškvoima inputa u problemu bili mali i srednji preduzetnici.

– Ali to se može raditi selektivnijom podrškom, a ne razbacivanjem velikim biračkim grupama. Preduzetncii gledaju da sve uvećane troškove preuzme država. Dođe vreme kada građanima vlasti nešto moraju da vrate, pogledajte evropsku praksu. Dajte neke subvencije domaćim privrednicima, 94 odsto subvencija je dato strancima – rekao je Stojiljković.

Novinar Danasa Aleksandar Milošević, gostujući u istoj emisiji na N1,  dodao je da bi, ako bismo eliminisali korupciju, ostao značajan deo novca da se rasporedi.

– Progresivno oporezivanje bismo mogli da uvedemo. Naš sistem ne da nije progresivan, nego je regresivan, najmanje oporezujete ljude koji najviše zarađuju – rekao je rekao je Milošević.

Ceo tekst pročitajte na sajtu N1. 

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan