Proizvodi iz Srbije opet vraćeni sa granice

Proizvodi iz Srbije opet vraćeni sa granice

Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF) objavio je da su zaustavljene dve pošiljke iz Srbije, jedna namenjena tržištu Slovenije, a druga Hrvatske.

Kako se navodi na sajtu RASFF-a, 18. oktobra Slovenija je Srbiji vratila zamrznutu kupinu, zbog prekomernog prisustva iprodiona. Naime, dozvoljena količina ovog pesticida je 0,01 miligram na kilogram, a pošiljka je sadržala 0,023 miligrama po kilogramu. Ipak, sajt navodi da rizik po zdravlje ljudi nije veliki.

Druga pošiljka je vraćena 25. oktobra, a tiče se dodataka ishrani namenjenih hrvatskom tržištu, koji su okarakterisani kao potencijalno rizični, sa sadržajem "neovlašćenih supstanci".

Podsećamo, ovo su dva u nizu primera vraćanja pošiljke iz Srbije sa granica susednih zemalja. Početkom avgusta tovar srpskog čipsa nije distribuiran u Hrvatskoj, jer je sadržao visok nivo kancerogenog akrilamida.

Nedugo zatim, sa hrvatske granice vraćene su i breskve u kojima je pronađeno više pesticida nego što je dozvoljeno. Takođe, početkom jula sa granice sa Slovenijom vraćene su breskve proizvedene u našoj zemlji, zbog visoke koncentracije pesticida hlorpirifosa.

Krajem avgusta, sa granice sa Hrvatskom, zbog ostataka pesticida hlorpirifosa i potencijalnog rizika po zdravlje, vraćene su i šljive iz Srbije. Mesec dana ranije, sa iste granice nazad je stigla pošiljka dimljenog lososa zbog bakterije koja izaziva listeriozu (Listeria monocytogenes).

Takođe, sredinom septembra, sa granice Slovenije vraćeni su krastavci u kojima je pronađen fungicid metalaksil.

Povrat robe iz Srbije ne odnosi se samo na hranu, već i na druge proizvode kao što, recimo, papirne slamčice ili alkoholna pića, piše "Danas".

Oceni vest:
2
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ogorčen kukavičlukom

  pre 204 dana i 4 sata

  Nije to pesticid koji je Srbin bacio, već avioni sa neba!
  Ko još prska kupinu?
  Ovamo plaču što je vojvođanska zemlja sve lošijeg kvaliteta, a zahvaljujući Vuku Draškoviću i potpisu iz 2006-te, od 2009-te nas prskaju alumijumom u prahu sa neba. Javna je tajna plansko zakišeljavanje zemlje, avionima.
  I ne daju da narod čuje istinu, već šalju pilote po tv kanalima da lažu narod.
  A pilot će reći sve što se traži od njega - jer drugačije leteti mu neće dati.

  Oceni komentar:
  3
  4
 • Ana

  pre 204 dana i 4 sata

  Šta jedu srpska deca, to samo Bog zna... žalosno, tragično!

  Oceni komentar:
  1
  6
 • IZNOGUD

  pre 204 dana i 44 minuta

  Ana...nema veze sa tim...ima sa sankcijama Rusiji i Kosovu....Kako pre dve-tri godine tskvih slučajeva nije bilo ,? A Slovenija i dalje (Fructal) uvozi naše voće...Politika se meša u sve.

  Oceni komentar:
  2
  4