Proizvodi sa opasnim hemikalijama i dalje se mogu naći na našem tržištu

Proizvodi sa opasnim hemikalijama i dalje se mogu naći na našem tržištu

Proizvodi široke potrošnje sadrže hemikalije koje su uglavnom bezopasne. Ipak, svake godine EU proširuje listu supstanci koje su zabranjene. Srbija iako nije članica, prati Uniju po tom pitanju, ali sa zakašnjenjem.

Kako je naveo Goran Stevanović iz Privredne komore Srbije, postoji posebna lista materija koje izazivaju zabrinutost i domaće zakonodavstvo je to prepoznalo. Objašnjava da je podzakonskim aktima i pravilnicima uređena oblast o hemijskim materijama koje su zabranjene za proizvodnju, korišćenje i stavljanje u promet.

Otprilike svake godine, odeljenje za hemikalije Ministarstva za zaštitu životne sredine usklađuje ovu listu sa evropskom listom, rekao je Stevanović, a preneo "Euronews.rs"

Međutim, od momenta zabrane EU, do usklađivanja propisa u Srbiji često prođe mnogo vremena. Tako je u Uniji već ograničeno korišćenje ftalata koji se može naći u  proizvodima od plastike, dok kod nas, kako kaže Jelena Milić iz "Alhema", ne postoji takva zabrana, već je zabranjen samo u predmetima za decu, ali da se planira usvajanje i ove nove izmene.

Usvajanje izmene kasni već više od godinu dana, a kada će biti usvojena ne znamo. Mi smo sada u riziku da ti proizvodi koji sadrže ftalate, a koji su  na tržištu EU, mogu da stignu kod nas, zato što su dozvoljeni za prodaju − kaže Jelena Milić.

Dodala je da potrošači preko aplikacije Scan for Chem mogu da skeniraju bar kod proizvoda i da pitaju proizvođača da li u tom proizvodu postoje opasne hemikalije. To se odnosi na hemikalije koje su u procesu zabrane, ali zabrana još nije stupila na snagu.

Kako napominje Stevanović, Privredna komora Srbije kao članica Evropskog udruženja za hemikalije "Efik", prati koje će hemikalije biti zabranjene, tako da na vreme mogu da upozore proizvođače, kako bi na vreme našli odgovarajuću zamenu.

Sagovornici "Euronews Srbija" su saglasni da bi ceo sistem bio efikasniji i brži da Srbija nije ukinula svoju Agenciju za hemikalije.
Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • O Bromozepamu

  pre 190 dana i 20 sati

  Kad se pominje opasno, hemikalije i EU:
  - Opšte je poznato među dobrim lekarima da takozvani lek Bromozepam nije dozvoljen na EU listi lekova. Ko ne veruje - neka proveri.
  Srpski lekari ga naširoko prepisuju, jer je kod nas dozvoljen.
  Razlog zbog čega u EU nije dozvoljen je taj, što su njihova istraživanja pokazala da uzrokuje nepovratne promene u mozgu. Ljudi koji ga duže vrmena koriste, razvijali su određenu vrstu manije gonjenja, koju nisu imali do početka tretmana. Razvijali su strahove od društva, od izlaska van kuće, naglih zvukova.
  Svedočim da je jedna ljudska osoba, ženska, došla u opisane situacije i da se jedan brak zbog toga raspao.
  Takođe vam svedočim da je jedan pas rase Lesi ubijen, uspavan, jer su mu vlasnici prethodno u dužem periodu davali Bromozepam, da ga smire. Pas više nije smeo da izađe na ulicu.
  Vreme je da srpsko društvo razmisli o još po nekom leku, osim Ivermektina.
  Ljudi, ne uzimajte Bromozepam.

  Oceni komentar:
  0
  3