Proizvodnja u prehrambenoj industriji Srbije u stalnom padu

Proizvodnja u prehrambenoj industriji Srbije u stalnom padu

Proizvodnja prehrambene industrije Srbije od januara ove godine mesečno opada u proseku 0,6 odsto da bi u septembru pala za 2,7 odsto ispod proseka prethodne godine, naveli su stručnjaci u najnovijem broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Posebno zabrinjava, kako se navodi, činjenica da je redukcija u prehrambenoj proizvodnji u svim granama – mlečnoj, mesnoj i pekarskoj industriji, dok je proizvodnja osnovnih metala u septembru ove godine 13 odsto veća od prosečne u 2020. godini, prenosi N1.

Porast proizvodnje prerađivačke industrije u 2021. godini iznosiće četiri do pet odsto zavisno od toga da li je zastoj u septembru privremenog ili trajnog karaktera. Izvoz je u septembru 2021. godine vredeo 1,96 milijardi evra i bio je za 24 odsto veći u odnosu na isti mesec prethodne godine, a uvoz u vrednosti 2,47 milijardi evra međugodišnje je povećan za 21 odsto.

Deficit tekućeg računa u periodu od januara do avgusta ove godine iznosio je nešto više od milijardu evra i bio je za 454 miliona evra ili za 29 odsto manji u odnosu na isti period prethodne godine, navodi se u istraživanju.

Inflacija je u septembru međugodišnje porasla na 5,7 odsto jer su poskupeli svi osnovni proizvodi potrošačke korpe. Srbija je imala nižu međugodišnju inflaciju od pet zemalja Evropske unije u avgustu ove godine, a samo od dve zemlje Evropske unije u septembru.

Međugodišnja inflacija je u avgustu u Srbiji bila 4,2 odsto, a 3,2 odsto u EU, a u septembru 5,6 odsto u Srbiji, a 3,6 odsto u EU. U avgustu veću međugodišnju inflaciju od Srbije imale su Belgija (4,7 odsto), Mađarska (4,9 odsto), Estonija (pet odsto), Litvanija (pet odsto) i Poljska (pet odsto).

U septembru su samo Estonija i Litvanija imale veću međugodišnju inflaciju od Srbije i iznosila je u obe zemlje po 6,4 odsto.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Laslo

  pre 687 dana i 19 sati

  Ma ljudi moji, ovo nije moguce! A zlatno doba, ekonomski tigar i tako to?

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Ipak

  pre 687 dana i 12 sati

  Pa, šta će nama naša proizvodnja, kada sve uvozimo od EU?
  Bar do prvog rata...

  Oceni komentar:
  0
  1