Promocija knjige "Režimi straha": Dobrovoljno ropstvo bitno obeležje nove despotije u Srbiji

Promocija knjige "Režimi straha": Dobrovoljno ropstvo bitno obeležje nove despotije u Srbiji

U Svečanoj sali Fakulteta za pravne i poslovne studije "Dr Lazar Vrkatić" u sredu je održana promocija knjige "Režimi straha", autora profesora dr Milana Podunavca. O knjizi su govorili profesor dr Nebojša Vladisavljević sa Fakulteta političkih nauka iz Beograda, profesor dr Duško Radosavljević sa fakulteta koji je bio organizator večeri i sam autor, dok je moderator bio dr Goran Kaluđerović. 

Profesor Podunavac je prisutnima kazao da je svojom knjigom želeo zaviriti u tamnu stranu politike, u kojoj je strah ključni energentski princip koji daje poluge takvim režimima moći, koje on označava kao režime straha. 

Primetio je da zbog pandemije živimo u ambijentu gde je kultura straha i neke nove normalnosti postala važna činjenica. Istakao je da je demokratija na jednom velikom iskušenju, a ona je najvažniji i najzreliji proizvod političkog prosvetiteljstva i jedna od osa evropskog političkog identiteta. 

U knjizi je posebnu pažnju posvetio režimima moći u Srbiji i Crnoj Gori, a režim u Srbiji je označio pojmom nove despotije.

To je jedan tip političke vladavine koja počiva, ne samo na polugama represije koja je uvek prisutna, i ne samo na polugama individualne i nekontrolisane vladavine jednog čoveka, nego i stvaranje niza saglasnosti građana u odnosu na političku vlast podmićivanjem, ulagivanjem, korupcijom, plaćanjem, koji sam ja označio pojmom dobrovoljnog ropstva. Dakle, jedno stanje u kojem se građani lišavaju mogućnosti da brane svoje individualne i kolektivne slobode u javnom prostoru – kaže Podunavac.


Smatra poražavajućim da postoji jedan režim koji se rodio u periodu postdemokratske konsolidacije i koji je po svojim bitnim obeležjima najrazorniji rezultat demokratske patologije.

Napoleon je svojevremeno govorio da je morao svaka tri meseca Francuzima da obeća nešto novo, nama se ne obećava svaka tri meseca nego svaka tri dana. Zato je, po mom sudu, ovaj tip političkog režima, koji je u svojoj bitnoj osi despotija i represija, sa ogromnim rezervoarom spremnosti na nasilje i stalnom i permanentnom proizvodnjom straha, a to vidite svaki dan. Narod se plaši ratom – objašnjava autor knjige.

Profesor Duško Radosavljević rekao je da je studija podeljena u četiri celine kroz poglavlja Politička teorija straha, Konstitucionalizacija i demokratizacija straha, Režimi straha i Režimi straha shvaćeni kontekstualno. Smatra da se knjiga može čitati kao svojevrsna istorija političke teorije i ideja, te kao osobita opomena kako se odupreti sveprisutnijem strahu u javnom i političkom životu. Za četvrto poglavlje tvrdi da je njen najprovokativniji deo, jer se bavi Srbijom i Crnom Gorom.

Novu političku situaciju u Srbiji Podunavac označava kao novi despotizam, isti se ispoljava u formi cezarizma, korupcije, plutokratije i straha. Za cezarizam autor zaključuje da razara javno polje i sveru političke javnosti, on je temeljno protiv građanstva. U vezi sa korupcijom podseća na stare autore koji su naglašavali tajnu moć korupcije u despotizmu, veću nego onu koju ima strah. Korupcija je najteža od svih bolesti u društvu, ona ruši političke vrednosti, građanske vrline i novac postaje zamena za mnjenje i čast. Plutokratski izgrađen odnos u državi zasniva se na posebnom vazalnom odnosu sastavljenog i održavanog od raznih državnih funkcionera, birokrata, biznismena i bezbednosnih struktura, gde se zna položaj svih partnera u odnosu na najmoćnijeg igrača, koji u ovoj strukturi ima istovetnu ulogu kao i kum u mafijaškim organizacijama – kaže Radosavljević.Citirao je autora: "Vreme divlje trancizije porodilo je novu plutokratsku klasu, koja je regrutovana i bogatila se sa poznatim načelom privatizacije profita i socijalizacije troškova".

Radosavljević je dodao da u knjizi profesor Podunavac zaključuje da Srbija rđaviju vlast od ove nije imala, ali i da je ovakav tip režima uvek i neka vrsta osveta nezrelom, slabom, degradiranom i korumpiranom narodu.

Profesor Nebojša Vladisavljević sa FPN-a je kazao da je reč o sjajnom tekstu koji se pojavljuje u pravom trenutku, usred rasprava o nedemokratskim režimima u našem regionu i koji govori o njihovim posledicama. Knjiga takođe ukazuje i eksplicitno i implicitno na mogućnosti otpora autoritarizmu.

Na kraju večeri Profesor Podunavac se osvrnuo na razvoj političke situacije u Srbiji

U nekoj političkoj tehnologiji ovaj režim ima po meni dve mogućnosti. Jedna je da političku moć raspodeli sa drugim političkim akterima, to bi bila opozicija koja je slaba ali, prema mom sudu, to nije nemoguće. Druga je da se režim uruši sam od sebe. Kako ja vidim, režim je svestan ovih ograničenja, pogotovo ključni politički vlastodržac, pokazuje spremnost na jednu vrstu pakta u kome će moć biti raspodeljena između opozicije i vladajuće garniture, što bi omogućilo kakvu takvu kontrolisani odlazak sa vlasti – smatra on.


Autor knjige "Režimi straha" izneo je i svoje prognoze za narednu godinu.

Ako sledeće godine budu izbori u Srbiji zakazani za proleće, pobediće opozicija, ako budu zakazani izbori u Beogradu, pobediće opozicija. Ta pobeda opozicije biće deo ovoga pakta koji će političkom vlastodršcu, koji sve više brine o sebi, omogućiti kakav-takav kontrolisani i miran silazak sa političke vlasti – zaključio je profesor Milan Podunavac.

 

BIOGRAFIJA

Profesor dr Milan Podunavac je redovni profesor Teorija političkih sistema i Političke kulture. Rođen je 1947. u Karađorđevu. Doktorirao je 1978. godine na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu. Godine 1990. je izabran za redovnog profesora FPN-a, a od 2004. godine je obavljao dužnosti dekana. Na Humanističkim studijama u Donjoj Gorici u Crnoj Gori je redovni profesor od 2009. godine.

Najveći deo svoje karijere Podunavac je proveo na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, a predavao je i na univerzitetima u SAD-u (Yale, Georgia, Florida) i Evropi (LSE, UCL, Berlin, La sapienza, Bologna, CEU).

Oceni vest:
10
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Znaš ti brale, devojano mlada...

  pre 1 dan i 1 sat

  Dok psi laju i vetar duva, a karavani prolaze, za to vreme bandit plen nosi na Kipar.

  Oceni komentar:
  1
  3