Prosečna starost Novosađana je 40,6 godina

Prosečna starost Novosađana je 40,6 godina

Institut za javno zdravlje Vojvodine nedavno je objavio analizu zdravstvenog stanja stanovništva Novog Sada za 2018. godinu. Prema podacima vodeći uzroci smrti su kardiovaskularne i maligne bolesti.

Zatim bolesti sistema za disanje, sistema za varenje i žlezda s unutrašnjim lučenjem, ishrane i metabolizma. Nabrojane bolesti čine 86,2 odsto ukupnog mortaliteta. Pojedinačno gledano, glavni uzrok smrti Novosađana u prošloj godini bile su kardiovaskularne bolesti, od kojih je umrla skoro svaka druga osoba odnosno 47,9 odsto, prenosi "Dnevnik". Na drugom mestu su tumori sa 24,2 odsto učestalosti. Kod muškaraca su bili najučestaliji maligni tumori dušnika, pluća, debelog creva, završnog creva i prostate dok su kod žena to maligni tumori dojke, dušnika, pluća, debelog creva…

U našem gradu prosečna starost stanovništva je 40,6 godina, odnosno izraženo je njegovo starenje. Stopa nataliteta je nepovoljna i iznosi 11,7 odsto i doprinosi niskom prirodnom priraštaju. Crevne zarazne bolesti i dalje ostaju značajna patologija novosadske populacije, a poseban problem predstavljaju trovanja hranom uzrokovana salmonelom i drugim mikroorganizmima. Kad je reč o seksualno prenosivim zaraznim bolestima, HIV infekcija je i dalje vodeći javno zdravstveni problem. Broj otkrivenih HIV pozitivnih osoba je oko 26 odsto manji u odnosu na 2017. godinu, dok je broj obolelih osoba (18) najveći u poslednjih deset godina, piše "Dnevnik".

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan