"PROSEFEST": Austrijski književnik Peter Handke stiže u Novi Sad

"PROSEFEST": Austrijski književnik Peter Handke stiže u Novi Sad

Prva konferencija za medije povodom 11. međunarodnog festivala proze 2Prosefesta", organizovana je u utorak, 28. marta, u klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada. Tim povodom, prisutnima su se obratili Bojan Panaotović, direktor Kulturnog centra Novog Sada, Nedeljko Mamula, urednik festivala i Nenad Šaponja, predsednik Organizacionog odbora festivala

Ove godine, festival “Prosefest“ će se održati u Kulturnom centru Novog Sada od 18. do 22. aprila. Prvog dana festivala, austrijskom književniku Peteru Handkeu biće uručena međunarodna književna nagrada koja nosi ime začetnika srpskog romana Milovana Vidakovića (1780–1841).

Bojan Panaotović, direktor Kulturnog centra, izrazio je zadovoljstvo što je Kulturni centar Novog Sada domaćin festivala koji okuplja domaću i svetsku književnu elitu. Napominjući da je čitanje osnova napretka i upućujući apel mladim generacijama da knjigu doživljavaju zaista kao najboljeg prijatelja, direktor Panaotović naglasio je da “Prosefest“ šalje osnovnu poruku, a to je - ljubav prema knjizi.

- U našem društvu, na žalost ta tendencija nije dovoljno izražena. Sve dok su u nekom društvu Kim Kardašijan ili Soraja uticajnije od Bukovskog ili Orvela, to društvo nije zdravo. Na nama je da se borimo protiv tih "bakterija", da jačamo imunitet čitanjem – poručio je Panaotović.

Predsednik Organizacionog odbora festivala čiji moto je "Zauzmi pozu – čitaj prozu", Nenad Šaponja, istakao je da je Međunarodni festival proze ušao u drugu dekadu postojanja, što je, kako je ocenio - dobra vest za Novi Sad.

- Iz godine u godinu "Prosefest" ostavlja trajan pečat Novom Sadu, pečat kakav i priliči evropskoj prestonici kulture - rekao je Šaponja uz napomenu da je Tribina mladih KCNS-a uvek bila važno mesto za ljubitelje pisane reči.

Urednik festivala Nedeljko Mamula podsetio je da je minulih godina na ovom festivalu gostovalo 90 pisaca, od kojih je polovina iz inostranstva. Od 45 domaćih gostujućih pisaca, njih 15 su dobitnici NIN-ove nagrade.

Mamula je takođe rekao da će osim Handkea, ovogodišnjeg laureata nagrade „Milovan Vidaković“, gosti na 11-tom “Prosefestu“ biti i Luisa Valensuela (Argentina), Slobodan Šnajder (Hrvatska), Santjago Ronkaljolo (Peru), Branko Anđić (Argentina), Drago Kekanović (Hrvatska), Mirko Demić (Srbija) i Žarko Radaković (Nemačka), koji je sa nemačkog na srpski jezik preveo 25 knjiga Petera Handkea.

Po završetku konferencije za novinare, učenicima tri novosadske gimnazije ("Jovan Jovanović Zmaj", "Svetozar Marković" i "Isidora Sekulić") podeljene su knjige pisaca – učesnika "Prosefesta“.

"PROSEFEST", Međunarodni festival proznog stvaralaštva, osnovan je s namerom da se književnost vrati svojim korenima, tačnije živom i neposrednom kontaktu autora sa čitalačkom publikom. Zbog toga, tokom trajanja festivala, eminentni domaći i strani pisci čitaju u javnom prostoru svoja dela (Kulturni centar Novog Sada), razgovaraju sa publikom, ali i odlaze u institucije gde se književnost programski izučava (gimnazije, fakulteti...) i vode dijalog sa đacima.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje novorođenčad jkp lisje bez vode odbojka Elektrodistribucija Novi Sad elektrovojvodina groblje epk 2021 bebe Daško i Mlađa servisne informacije novi sad gradsko groblje havarija na vodovodu Spens OK Vojvodina sahrane novosadsko porodilište sahrane novi sad radosne vesti JKP Vodovod i kanalizacija bez struje Fruška gora isključenja struje almaško groblje opens 2019 lisje betanija servisne informacije raspored sahrana novi sad