Proširen spisak oboljenja koja vode direktno u penziju

Proširen spisak oboljenja koja vode direktno u penziju

Na dosadašnjoj listi bilo je 56 bolesti...

Novi Pravilnik o priznavanju i utvrđivanju profesionalnih bolesti je završen i proširena je lista profesionalnih bolesti koja treba da olakša dokazivanje obolevanja na radnom mestu.

Kako prenosi "Blic", novi pravilnik radio je Institut za medicinu rada i radiološku zaštitu "Dr Dragomir Karajović", a direktor te ustanove Aleksandar Milovanović kaže da je lista profesionalnih bolesti usklađena sa listom Međunarodne organizacije rada.

Novi pravilnik upućen je Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a trebalo bi da ga usvoji Vlada Srbije.

Dosadašnja lista imala je 56 bolesti, a nova je proširena sa desetak.

Milovanović nije želeo da govori koja su to nova oboljenja, ali je objasnio da su detaljnije definisana plućna i toksikološka oboljenja.

U Srbiji se svake godine registruje sve manje profesionalnih bolesti dok, recimo, u Nemačkoj godišnje ima desetine hiljada profesionalnih oboljenja i stotine hiljada povreda na radu.

- To ne znači da su Nemci neoprezni i nezaštićeni na radu, već da bolje registruju profesionalne bolesti – pojasnio je Milovanović.

Sa kakvim se problemima zaposleni u Srbiji suočavaju ilustrovao je primerom radnika koji je oboleo od plućne azbestoze i kome je Institut radio ekspertizu, ali poslodavac neće da mu izda potvrdu sa radnog mesta da je bio izložen azbestu.

- Zbog nedostatka tog administrativnog podatka ne možemo da utvrdimo profesionalno oboljenje. Kada bi se potvrdilo profesionalno oboljenje, onda bi radnik mogao da tuži firmu, oni bi platili odštetu – objasnio je Milovanović.

Predsednik Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Dragoslav Tomović kaže da u Srbiji nisu definisani kriterijumi za utvrđivanje profesionalnih oboljenja.

- Nadležni moraju da propišu kriterijume za utvrđivanje profesionalnih bolesti i koja će ustanova tom problematikom da se bavi. Sada postoji vakuum – rekao je Tomović.

Prema podacima Udruženja, prošle godine je registrovano svega četiri slučaja profesionalne bolesti kod radnika.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija policija novosadska policija bez vode RHMZ mup novi sad raspored sahrana novi sad dnevni horoskop jkp lisje Vreme u Novom Sadu horoskopski znaci novosađani servisne informacije novi sad isključenja struje novosadsko porodilište raspored sahrana i ispraćaja MUP horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje betanija isključenje vode Isključenje struje novorođenčad jkp novosadska toplana Republički hidrometeorološki zavod sahrane novi sad bebe matičar novi sad vremenska prognoza novi sad