Proširena lista inovativnih lekova RFZO

Proširena lista inovativnih lekova RFZO

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u Beogradu danas su potpisani ugovori za 22 inovativna leka koji su na novoj listi lekova RFZO.

U proteklih šest godina na listu inovativnih lekova stavljeno je njih 96. Budžet za njih je višestruko povećan i u ovoj godini bio je 30 milijardi dinara. Iznosi za inovativne lekove nisu jednokratni i nastavićemo sa stvaranjem inovativnih lekova – rekla je medijima v.d. direktora RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Kako je navela, nakon današnjeg potpisivanja ugovora, sledi usvajanje liste od strane vlade Srbije, pa bi ovi lekovi trebalo da se nađu u našim bolnicama od marta.

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova Inovia Bojan Trkulja ocenio je da ovo, rekordno proširenje liste inovativnih lekova predstavlja najbolji pokazatelj da je država prepoznala značaj ovih najsavremenijih lekova koje medicina danas može da pruži.

– Ovo je ne samo značajna vest za one bolesnike koji će za koji mesec dobiti priliku da se leče novim inovativnim lekovima, već izuzetno bitna vest i za sve osiguranike u našoj zemlji – izjavio je Trkulja.

Prema njegovim rečima, već od sledeće godine biće rešeno i pitanje sistemskog finansiranja inovativnih lekova kroz uspostavljanje izdvojene budžetske linije za ulazak ovih lekova na pozitivnu listu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Eksperimentalni lekovi

  pre 109 dana i 15 sati

  Znam da Zakon o lekovima dozvoljava i eksperimentalne lekove.
  Takođe, među poslednjim članovima zakona piše da se trudnice MORAJU obavestiti o njima. A ne i ostali pacijenti.
  Predlažem svima da pročitaju Zakon o lekovima.

  Oceni komentar:
  0
  2