PROŠIRENI KAPACITETI: Nastavlja se prijem dokumentacije za upis u novosadske vrtiće

PROŠIRENI KAPACITETI: Nastavlja se prijem dokumentacije za upis u novosadske vrtiće

U novosadskoj predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" u toku je upis dece za starije i za jaslene grupe. Sutra se nastavlja prijem neophodne dokumentacije za upis dece čiji roditelji nisu predali prijave tokom konkursa u aprilu i maju a dokumentacija za upis može se pronaći na sajtu e-uprave. Nadležni iz PU "Radosno detinjstvo" kažu da im je odobreno proširenje kapaciteta za 20 odsto i da su na taj način uspeli da smanje listu čekanja.

Dosta roditelja je došlo, potvrđuju, obraduju se što im je dete primljeno, ali ima i roditelja koji upišu decu u privatne vrtiće i onda dolazi sledeći na listi čekanja. To je jedan ciklus koji traje – objašnjava koordinatorka Službe socijalne zaštite Ružica Sforcan iz PU "Radosno detinjstvo", a prenosi Blic. rs.

Ona je izjavila da je u takozvanom prvom upisnom roku primljeno 1.005 dece, te da ima još oko 400 slobodnih mesta u novosadskim vrtićima, jer su se predškolci upisali u škole i podsetila da upis u PU "Radosno detinjstvo" traje tokom čitave godine.

Za oko 17.000 novosadskih mališana koji idu u PU "Radosno detinjstvo", Grad iz budžeta izdvaja skoro 650 miliona dinara. Nakon prošlogodišnjeg upisa, na listi čekanja je ostalo svega 300 neupisane dece, a u “Radosnom detinjstvu” veruju da će slična situacija biti i ove godine i da će oni koji nisu uspeli da se upišu u državni vrtić, svoja mesta dobiti u nekom od pedesetak privatnih.

U skladu sa Odlukom o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom, finansijsku podršku za upis deteta u privatan vrtić može da ostvari porodica sa decom od šest meseci do polaska u osnovnu školu, koja su upisana u jednu od predškolskih ustanova na teritoriji Grada Novog Sada, pod uslovom da dete nije upisano u Predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo".

Iako mesta u privatnim vrtićima ima, problem je što mnogim roditeljima ta subvencija nije dovoljna, jer su cene porasle, dok je pomoć grada ostala ista.

Za jaslice grad daje 10.000, a za stariju decu 8.000 dinara mesečno, što je bilo oko pola ukupne cene kada su vrtići koštali do 20.000 dinara. No, trenutno je teško naći privatan vrtić koji košta ispod 25.000 dinara, a pojedini koštaju čak i 29.000 dinara.

Do korekcije cena je moralo doći jer je nama sve poskupelo, neke namirnice i po više puta, ali i sve ostalo. Držali smo staru cenu koliko smo mogli, baš zato što smo znali da će sve pasti na teret roditelja kojima u ovoj situciji nije lako – rekla je direktorka jednog novosadskog privatnog vrtića.

Iz Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu kažu da u budžetu Novog Sada nisu planirani novci za povećanje iznosa na ime finansijske podrške porodicama sa decom upisanom u privatne predškolske ustanove.

Istovremeno, ističemo da se razmatra mogućnost o povećanju obuhvata dece kojima bi se omogućilo ostvarivanje prava na subvencije za upis u privatne vrtiće – kažu iz Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu.

Podsetimo, državni vrtići u Novom Sadu su besplatni za svih 17.000 dece koja idu u PU "Radosno detinjstvo", dok grad izdvaja subvencije za boravak još 3.400 mališana koja idu privatne vrtiće.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Roditelj Matemaričar

    pre 593 dana i 16 sati

    Ako 650 miliona RSD podelimo sa 17.000 dece u PU Radosno detinjstvo dobijamo iznos 38.235 dinara po detetu. Zvuči kao jako malo da pokrije godišnje troškove vrtića za jedno dete. U tom slučaju možda je nepotpun podatak o 650 miliona dinara, da li se radi o mesečnom nivou, a ne na godišnjem? Mogao bi neko da pojasni. U slučaju da se pomenuti iznos izdvaja svaki mesec, ispada da se za svako dete u PU Radosno detinstvo iz budzeta izdvaja 4 puta više novca nego za dete u privatnom vrtiću.

    Oceni komentar:
    0
    1