Prošle godine 11 dece poginulo u saobraćajnim nezgodama - povređeno 1.193

Prošle godine 11 dece poginulo u saobraćajnim nezgodama - povređeno 1.193

Petoro dece uzrasta do šest godina, kao i šestoro njih od sedam do 14 godina u proseku godišnje izgubi život u saobraćajnim nezgodama u Srbiji, upozorili su iz Agencije za bezbednost saobraćaja na skupu "Saobraćaj u očima deteta".

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović rekao je Tanjugu da su deca najugroženiji učesnici u saobraćaju.

– Samo u toku 2021. godine 11 dece je izgubilo život u saobraćajnim nezgodama, a 1.193 njih je povređeno, što je za sve nas veliki problem, pa danas ovom postavkom želimo da skrenemo pažnju svim, vozačima, putničkih automobila, komercijalnih vozila, motocikala i ostalim učesnicima u saobraćaju na koji način deca shvataju i vide saobraćaj – rekao je on.

Naime, u okviru skupa organizovana je akcija ispred TC Ušće u Beogradu, gde su bile izložene uvećane makete automobila za 40 odsto u odnosu na realne dimenzije, da bi odrasli imali uvid kako izgleda saobraćaj iz persektive najmlađih i dodatno obratili pažnju na bezbednost dece u saobraćaju.

Deca imaju psiho-fizička ograničenja koja im ometaju ravnopravno i bezbedno učestvovanje u saobraćaju, što je pre svega visina deteta, zbog koje nemaju adekvatnu preglednost – objasnio je direktor agencije.

Takođe, dodao je da deca mlađeg uzrasta imaju problem da procene brzinu kretanja vozila sa određene udaljenosti.

Stamatović je poručio da, kako bi se bezbednost saobraćaja podigla na najviši mogući nivo, odrsali treba da budu svesni koliko su za decu neke uobičajne radnje, poput prelaska ulice, izazovne i opasne.

Ceo tekst pročitajte na sajtu RTS-a.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan