Prošlo leto je bilo najtoplije u istoriji Evrope

Prošlo leto je bilo najtoplije u istoriji Evrope

Evropa je 2022. doživela drugu najtopliju godinu u istoriji, a klimatske promene izazvale su ekstremne uslove koji su smanjili prinose useva, presušili reke i doveli do hiljada mrtvih, saopštili su danas naučnici Evropske službe za klimatske promene Kopernikus (C3S).

Kako su objavili, 2022. bila je peta najtoplija godina na svetu najmanje od 1850. godine, iako podaci C3S datiraju najranije iz 1950.

Prošlo leto bilo je najtoplije u Evropi do sada, a snažni toplotni talasi izazvali su oko 20.000 smrtnih slučajeva više nego što je uobičajeno u nekim zemljama Evrope, uključujući Francusku, Nemačku, Španiju i Britaniju, prenosi Nova.rs.

U kombinaciji sa nedostatkom kiše, vrućine su izazvale široko rasprostranjenu sušu, a nizak vodostaj usporio je transport duž reke Rajne dok je nedostatak kiše uticao na proizvodnju hidroenergije i smanjio prinose kukuruza i soje.

Naučnici upozoravaju da će temperature na globalnom nivou prestati da rastu samo ako zemlje smanje emisije CO2 na "neto nulu" odnosno ne ispuštaju više gasova u atmosferu nego što uklanjaju, a 27 zemalja EU, Velika Britanija, Kanada, Japan i druge zemlje su se obavezale da će taj cilj ostvariti do 2050. godine.

Oceni vest:
1
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan