"PROSPERITET": Odgovori preduzeća "Novi Sad – Gas" na pitanja i reklamacije građana

"PROSPERITET": Odgovori preduzeća "Novi Sad – Gas" na pitanja i reklamacije građana

Udruženje za zaštitu prava potrošača "Prosperitet" Novi Sad, u skladu sa Zakonom, ima svog  predstavnika u savetodavnom telu i komisiji za rešavanje reklamacija potrošača kod preduzeća "Novi Sad – Gas".  Na osnovu reklamacija građana, obratili su se pomenutom distributeru za informacije od značaja za  potrošače i širu javnost.  

U vezi sa najihovim pitanjima, kojim su iskazali interesovanje za rad i pojedine probleme sa kojima se  "Novi Sad – Gas" suočava u poslovanju, ali i potrošači prirodnog gasa, kako navode, obavešteni su o sledecem: 

Novi Sad – Gas je u procesu transformacije iz drustevnog preduzeća koje je bilo 2019. godine u  društvo sa ograničenom odgovornošću, čiji je vlasnik kapitala 100% Republika Srbija, a koje je kao  takvo postalo tokom 2020. godine. 

U navedenom procesu transformacije i promene oblika pravne forme preduzeće je promenilo način  rada i počelo je da posluje u skladu sa Zakonom o energetici, ali i drugim pozitivno pravnim  propisima Rebublike Srbije, usled čega je bilo neophodno da se promeni i kompletan način rada u vezi sa prodajom prirodnog gasa.   

Popisivanje utrošenih količina gasa više ne radi uslužno preduzeće već popis rade samostalno.  Popisane količine više ne obrađuje i račune ne radi uslužno preduzeće već sve navedene poslove  vrše samostalno.  

U procesu preuzimanja svih ovih poslova i instaliranja novih softvera za popis, knjigovodstvo, i  tehniku dolazilo je do određenih problema usled kojih se kasnilo sa izdavanjem računa za oktobar, što je korigovano sa pomeranjem roka za kamatu, i imali su problema sa pogrešno generisanom kamatom za decembarski račun što će svim potrošačima biti korigovano na januarskom računu.  

NOVI SAD – GAS: Greška u obračunu, veći iznos zatezne kamate na računima za decembar

FOTO: Apel preduzeću "Novi Sad – Gas"


Virtuelni šalter
, koji je omogućavao samostalno prijavljivanje utrošenih količina gasa bio je vezan za  prethodni softver i kao takav je morao biti ugašen, a u toku 2022. godine biće oformljen novi i  savremeni virtualni šalter koji će generisati samostalne prijave potrošača zajedno sa fotografijom  merača i stanjem na njemu iz razloga što su sa preuzimanjem popisivanja shvatili da je virtuelni  šalter pojedinim kupcima gasa ranije služio da se potrošene količine gasa u zimskim mesecima prijavom pogrešnih količina gasa, podeli na letnje mesece te da, faktički, "Novi Sad – Gas" kreditira  potrošnju gasa što je nedopušteno i suprotno zakonskim propisima. 

Blagajna u okviru sedišta preduzeća je ugašena 1. januara 2022. godine jer je postala ekonomski  neisplativa iz razloga sve većeg broja građana koji plaćaju račune onlajn, ili na šalterima menjačnica  i sl.  

U tom smislu Udruženje za zaštitu prava potrošača "Prosperitet" Novi Sad obavešteno je da će  januarski račun svi korisnici računa kod Poštanske štedionice moći plaćati bez provizije, a od  februarskog računa svaki račun Novi Sad Gasa moći će se platiti na 12 lokacija Poštanske štedionice  u Novom Sadu, bez provizije, kao da je plaćen na nekadašnjoj blagajni u sedištu "Novi Sad – Gasa". 

Interes svih potrošača jeste da se prirodni gas koristi na ispravan i bezbedan način, zbog čega ovom  prilikom apelujemo na potrošače da putem ovlašćenih stručnih lica permanentno servisiraju gasnu  instalaciju ali i same potrošače gasa jer sve što je iza mernog uređaja prema objektu ili kotlarnici je u nadležnosti za održavanje njih samih – saopštavaju iz "Prosperiteta" i dodaju:

Posebno apelujemo na sve potrošače da ne pristaju na ponude "grupe stručnih lica" koja nudi prepravku mernih uređaja za gas, skidanjem dve plombe, jedne za bažadarenje i druge državne. Ta državna se zamenjuje falsifikovanom i ovakvim radnjama se vrše dva krivična dela u sticaju, jedno je krađa gasa a drugo je falsifikovanje državnih žigova iz člana 244a stav 2 koji se odnosi na žigove za  merila.

Takvi potrošači ne mogu računati na zaštitu Udruženja za zaštitu prava potrošača "Prosperitet" Novi Sad, jer distributer ima pravo da obustavi isporuku gasa sa mreže u trenutku kada se ovako nešto otkrije. Tada se merni uređaj, koji postaje dokaz u krivičnom postupku, oduzima i konzervira, a tek po okončanju krivičnog postupka i naknade pričinjene štete može se regulisati novi priključak na  istoj lokaciji, upozoravaju.

Svih 19 načina za krađu gasa ili lažiranje količina utrošenog gasa su poznati, kako distributeru, tako i udruženju "Prosperitet", zbog čega molimo sve potrošače da ne budu lakoverni olako pristajući na ovakve radnje koje će sigurno biti otkrivene, kao što je to bilo u preko 140 slučajeva otrkivenih krađa gasa ili prepravki na mernim uređajima ili instalacijama, koji su u saradnji sa Tuzilastvom i  policijom efikasno procesuirani – naglašavaju u ovom Udruženju.

U vezi sa tim, posebno ističu da je ovaj distributer gasa u decembru 2019. godine doneo Plan  smanjenja gubitaka uvodeći nultu toleranciju prema krađi prirodnog gasa i nultu toleranciju prema  radnjama koje su usmerene u cilju krađe ovog energenta. 

Oceni vest:
9
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Miroslav

  pre 229 dana i 15 sati

  Poštovani, lepo ste sve objasnili, ali dali je moguće da evo sad će kraj 2023 godine a da još niste instalirali i pustili u rad novi softver Virtuelnog šaltera koji mnogo znači fizičkim licima koja sama očitavaju brojilo, prijavljuju potrošnju(stvarnu a ne lažnu) i konačno proveravaju iznos računa za tekući mesec i prate potrošnju istog. Molim Vas da se malo više angažujete oko ovoga, jer Virtuelni šalter stvarno radi odličan posao. Nadam se da će uskoro proraditi. Hvala.

  Oceni komentar:
  0
  4