Prosveta: Kome sledi otkaz?

Prosveta: Kome sledi otkaz?

Učitelji i nastavnici u osnovnim školama koji nemaju završen fakultet, već imaju šesti stepen stručne spreme, ne treba da strahuju od otpuštanja, tvrde u Ministarstvu prosvete. To, kako navode, ne predviđaju ni izmene i dopune Pravilnika o vrsti stručne spreme, koji na snagu stupa u sredu, iako su sindikati tvrdili suprotno.

Kako prenosi "Blic", sindikati su, naime ocenili da će nastavnicima sa višom stručnom spremom, po sili zakona, prestati radni odnos, jer ne ispunjavaju uslove u pogledu obrazovanja previđene novim Pravilnikom. Za njih, kako je saopštila Unija sindikata prosvetnih radnika, ne bi postojala ni mogućnost da postanu tehnološki višak, pa da na osnovu toga budu raspoređeni u drugu školu kojoj nedostaje takav kadar.

- Njih, jednostavno, Pravilnik ne prepoznaje, jer ih nema u klasifikaciji stručne spreme – kaže za “Blic” Milan Jevtić, potpredsednik USPRS.

U Ministarstvu prosvete, međutim, demantuju i ove tvrdnje.

- Zaposleni sa šestim stepenom, kada je reč o tehnološkom višku, mogu da rade u drugim školama. Izmene i dopune Pravilnika su pogrešno protumačili pojedini sindikati. Pravilnik o vrsti stručne spreme je izmenjen da bi se uskladio sa članom 8. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i odnosi se samo na novozaposlene. Svi koji su u sistemu obrazovanja, a imaju šesti stepen stručnosti, nastaviće da rade i predaju predmete kao i do sada – navode u Ministarstvu.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan