Prosvetari najavili skraćene časove od ponedeljka

Prosvetari najavili skraćene časove od ponedeljka

Sva četiri sindikata prosvetnih radnika u Srbiji održala su danas protest ispred Ministarstva prosvete i nauke u Beogradu zahtevajući da prosvetni radnici budu svrstani u devetu platnu grupu, prvi razred i najavili štrajk za prvi dan nove školske godine.

 

Na protestu pod sloganom "Pravda ispred para" sindikalci su naglasili da oni zaslužuju da budu u devetoj grupi, kao i sve ostale struke sedmog stepena stručne spreme, a ne u osmoj, kako je to sada.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković izjavila je da su danas izdvojili najurgentniji zahtev, među mnogobrojnim koje imaju - prelazak iz 8. u 9. platnu grupu.

- Moramo sada imati samo samo taj zahtev da bismo uspeli do kraja septembra da se prebacimo iz 8. u 9. grupu i tu smognemo snage da napredujemo kroz 11 platnih razreda – rekla je ona.

Janković je naglasila da su danas oko tog jednog zahteva ujedinili svi prosvetni sindikati.

Od ponedeljka 3. septembra, najavila je, školska godina počinje štrajkom, skraćenjem časova na 30 minuta i izrazila nadu da će direktori škola biti razumni i neće dozvoliti da zvoni na 45 minuta, a da nastavnici izlaze posle 30 minuta, prenosi "Danas".

Prema njenim rečima, u štrajku će biti USPRS, Sindikat zaposlenih u prosveti i Sindikat Nezavisnost, jedini koji neće je Samosalni Sindikat obrazovanja Srbije.

Ona je istakla da je komunikacija sindikata sa Ministarstvom prosvete odavno jednostrana, a da od ministra Mladena Šarčevića imaju uveravanje da se za prosvetare izuzetno bori i da "će sve dati da ih ugura u 9. grupu".

- Kao da mi nismo dovoljno dorasli 9. grupi – zaključila je.

Predstavnik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPRS) Milan Trbović istakao je da su svi sindikati danas jedan u borbi za pravdu , pošto nije ugrožena samo profesija, već dostaojansto radnika prosveti.

Pozvao je Šarčevića da spasi svoj obraz i obraz prosvete, da jedino prosvetni radnici, kao najobrazovaniji, ne ostanu u 8. grupi.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane novi sad novosadsko porodilište horoskop bez struje raspored sahrana novi sad Ledena Šuma klinika za ginekologiju i akušerstvo zodijak Elektrodistribucija Novi Sad elektrovojvodina novorođenčad servisne informacije horoskopski znaci jkp lisje Isključenje struje astrologija pošte srbije dnevni horoskop skupština grada novog sada štrajk poštara isključenja struje isključenje vode bez vode betanija bebe vremenska prognoza servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević gradonačelnik Miloš Vučević