PROTEST CHANNEL

PROTEST CHANNEL

Sit revolucionar mora da pronađe neki drugi razlog za pobunu...

Obično se prvi tekst u, nadam se, dugom serijalu, započinje nekakvim upoznavanjem sa autorom. Da se odmah vidi kakav se junak nameračio da vam dva puta mesečno oduzima umereno do znatno vremena, u zavisnosti od toga koliko brzo čitate. Uredništvo ovog cenjenog sajta smatralo me je dovoljno velikom facom te, shodno njihovom nerazumnom precenjivanju mene, nećemo se puno upoznavati.

Ipak, moram reći da sam ja Onaj Sa Radija zato što je to bitno za baš ovaj tekst i baš ovu temu. Svako jutro, već pet i kusur godina, sa mojim prijateljem Mlađom, budim i rasanjujem one kojima to prija. Prvo Vojvođane, pa one po celoj Srbiji sa internetskom dijasporom, a trenutno samo internetsku raju, ma gde bila.

Menjali smo radio-stanice, uporno bežeći od galopirajuće kretenizacije. Ona nas je, nažalost, stizala. Mi bismo onda pobegli na rezervni položaj i tamo bili najbolji što možemo. Kretenizacija, udružena sa (kasnije) režimizacijom, sad je zauzela ama baš sve. Mi bukvalno stojimo na jednom malom ostrvu, manjem od pešačkog ostrva (pešačko ostrvo najlepše je ostrvo u saobraćajnom arhipelagu) zvanom Oradio. Njega jako zapljuskuju talasi gore navedenog procesa i ne znamo koliko će to parče slobodnog kopna još biti nepotopljeno. Oradio je deo Radio Televizije Vojvodine (RTV). RTV je, kad se već služim ovim nespretnim geografskim metaforama, bila jedno veće ostrvo koje nisu ozbiljnije zapljuskivali talasi kretenizacije. Naprotiv, dugo je stojala postojano i odolevala. Odolevala je svojim programom. Fer informativnim, zabavnim zabavnim, i obrazovnim obrazovnim. Bila je ono što radio-televizija koju je narod obavezan da finansira i trebalo da bude. A uzevši u obzir vreme i mesto na kojem funkcioniše – i mnogo više od toga!

Desili se onda (pokrajinski) izbori. Došla nova ekipa koja je Vojvodinu priželjkivala kao teniser kojem fali samo jedan onaj važan turnir da bi imao sve. Kao ja sličicu na kojoj Skeletor prolazi kroz portal, da popunim Masterse album, u leto 1990. godine.

O toj ekipi pouzdano znamo da o postojanju Vojvodine nema pozitivan stav. Neki od njih su pre samo 5-10 godina delovali kao da im je životni cilj dezintegracija Vojvodine. Eto, sad im se dala na raspolaganje, a oni su se odmah bacili na posao. Još se nisu ni prebrojali glasovi, a RTV je dobila simboličnu Seču knezova. Sve ono što sam naveo kao kvalitete RTV, poskidano je za čas, a preko noći zacarili su mediokriteti. Militantna ispodprosečnost uzela je da kroji program.

U Srbiji je jako loše. To znaju svi. Svi! Samo je jedan deo ili plaćen da laže ili živi u nadi da će im se isplatiti da lažu da nije jako loše. Opet, u našem gradu nije bilo većih protesta. Sve do ranjavanja RTV! Novi Sad je onda pokazao da ne može baš svaka svinjarija da prođe tek tako. Izgleda da je neko učačkao ono što nas pogađa! Dva, a uskoro i treći #podrziRTV protest, okupila su par hiljada Novosađana na ulicama. Istina je da je to onaj najprogresivniji, najviše misleći procenat (pola procenta, da budemo iskreni), koji, inače, ima kratak fitilj za tiraniju ali, neko mora prvi da popizdi!

Iako ovo nisu nepregledne mase gladnih, nezaposlenih kojima je dosta obmane, pljačke i bahatosti vlasti, ona se itekako iznervirala. Jer, počelo je nešto. Neko se trgao iz hipnoze i budi i ostale. Svi već dugo znamo da je car go ali nismo znali da i ostali znaju a to je najvažnija komponenta cele stvari. Ja znam da ti znaš da ja znam da ti znaš...

Koliko god voleo House of Cards, Bron, Vere i Zavere i ostale odlične programe koje možemo gledati SAMO na RTV, ako nećemo da torentujemo, na ulicu izlazim, na klupu se penjem i megafon uzimam ne zbog njih nego zato što mrzim džiberluk, siledžijstvo i nacionalizam i ne želim da to opet bude praksa. Jer, kako reče starac Medije: “Kakav ti je TV program, takav ti je život”.

Samo prvi put sam odužio! Ubuduće će biti kraće i slađe.
#PodrziRTV

Oceni vest:
73
116

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • pera

  pre 2437 dana i 13 sati

  ... i revolucionarno primaš 80.000+ mesečno ...

  Oceni komentar:
  24
  12
 • Neobavesteni Sendvicaru!!

  pre 2437 dana i 12 sati

  Cifra je 160 000!!! I to svako zna, to je deo opste kulture vec...

  Oceni komentar:
  3
  25
 • krang

  pre 2437 dana i 3 sata

  Kao sto rece jedan moj poznanik, fore i fazone koje prosepas ovde, na radiju, kabareu i slicno su iste koje cujem svakog jutra kada na limanu podignem roletne a dolaze od dva limanska mangupa koji sunakon povratka iz grada odlucili da popiju jos jedno (deset) piva u dvoristu.

  Oceni komentar:
  16
  9
 • Zoolok

  pre 2436 dana i 20 sati

  RTV ima 1003 zaposlena (link: http://static.rtv.rs/pdf/2015/02/11/sistematizacija-poslova---prilog-tabela-pdf.pdf).
  Godisnji budzet za plate ove godine je 1.295.000.000,00 dinara (link: http://static.rtv.rs/pdf/2016/04/22/plan-poslovanja-rtv-za-2016.pdf, strana 32).
  Kada se godisnji budzet podeli na 12 meseci, to bude skoro 108 miliona dinara mesecno za plate.
  Pa kad onda taj mesecni budzet podelimo sa brojem zaposlenih, dobijemo prosecnu mesecnu platu od skoro 108 hiljada dinara (ne znam da li su neto ili bruto iznosi, ne pise nigde - u stvari, zasto se plate ne nalaze na sajtu RTV? Cak i RTS to objavljuje - http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2016/01/14/7545984/Zarade%20Televizija.pdf).

  Ima vas 1003 (malo mnogo, ne? za jedno radno mesto, jedan od uslova je "visok stepen poznavanja rada na Internetu" :D) i prosecna neto ili bruto plata vam je 108 hiljada dinara. Za lekare i medicinske sestre (i policajce, profesore, nastavnike...) nema, ali za menadzera drustvenih mreza na RTV-u ima.

  I zato mene nema na protestu, niti ce me biti :)

  Oceni komentar:
  11
  7
 • Joe

  pre 2436 dana i 19 sati

  Čuo sam da jede gambore i ne uzima kovani kusur u prodavnici. Alooo, eeeee, gambore!!! Pošten čovek nije ni čuo za gambora.
  Ko god ima da metne na lebac nešto više od Đačke salame aka parizera za mene je sumljivo lice koje treba prijaviti službama bezbednosti!!! To je siguran znak da nije domaći već strani plaćenik!

  Oceni komentar:
  7
  9
 • marija

  pre 2436 dana i 18 sati

  Jako volim te dušebrižnike što se uvek zanimaju samo za tuđe plate... dobro im je samo kad komšiji crkne krava! Srećnu su samo ako su svi nesrećni kao što su oni

  Oceni komentar:
  4
  9
 • Zoolok

  pre 2436 dana i 18 sati

  Moja poenta je da RTV godinama unazad sluzi za partijsko i rodbinsko zaposljavanje, na racun svih nas, sa platama daleko vecim nego sto bi trebale da budu i izmisljenim radnim mestima. Vecina njih su "uhljebi", sto bi rekle nase komsije, i bunicu se za njih istog dana kad se budem bunio za birokratiju po svim JKP-ovima, opstinama i svim ostalim mestima punim parazita.

  Oceni komentar:
  3
  8
 • pera

  pre 2436 dana i 18 sati

  zoolok
  mislim da ste promašili temu
  mi idemo na proteste jer ne želimo da se otpuštaju upravo najbolji.
  a problem koji ste vi izneli postoji u svim institucijama koje finansira država, pokrajina.... i mnogo je veći, a ovim što se sad dešava oko rtv-a ne sluti da će to da menjaju ili rešavaju

  Oceni komentar:
  1
  9
 • RaleKomunista

  pre 2436 dana i 18 sati

  Vidim da su se botovi opismenili ili imaju nekog pismenog šefa :P

  Oceni komentar:
  4
  7
 • Zoolok

  pre 2436 dana i 17 sati

  @Pera: unazad godinama se radi isto i na isti nacin, ne znam koliko su ti "najbolji" dosli tu gde jesu po zasluzi i na legitiman nacin (moguce da jesu, ali ja iskreno sumnjam u to). Ovo sto se sad desava je vise problem sto se desava jer je pokrenula jedna, a ne neka druga stranka, a ne zato sto je lose samo po sebi. Da nije tako, protesti bi bili organozivani jos ko zna kad, a zaposleni u RTV bi se bunili godinama, decenijama unazad.

  Oceni komentar:
  2
  3
 • Dača

  pre 2433 dana i 10 sati

  Rekao bih da je osoba koja je poslala poruku pod nickom Joe zapravo Mlađa iz "Daška i Mlađe".

  Oceni komentar:
  1
  5