Protest dela zaposlenih i roditelja OŠ "Jožef Atila" zbog izbora v.d. direktora (FOTO i VIDEO)

Protest dela zaposlenih i roditelja OŠ "Jožef Atila" zbog izbora v.d. direktora (FOTO i VIDEO)

Grupa od sedamdesetak roditelja i nastavnika OŠ "Jožef Atila" održala je protest u sredu posle podne ispred ove škole kako bi iskazali nezadovoljstvo izborom v.d. direktora.

Oni negoduju što na tu funkciju nije izabrana dosadašnja pomoćnica direktora Gordana Popov koja je dobila većinsku podršku zaposlenih, već Slobodanka Beuković koja nije ni učestvovala na konkursu i nikad nije radila u toj školi.

Jedan od roditelja javno je pročitao pismo upućeno predsedniku Srbije, predsednici Vlade Ani Brnabić i ministru prosvete Branku Ružiću zbog nepoštovanje volje zaposlenih i roditelja za imenovanje direktora škole u zakonski važećem roku. 

Pismo ne podržavaju svi zaposleni i roditelji, ali se nadaju da će resorno ministarstvo rešiti problem.

Prisutni su objasnili da je na sednici posebnog nastavničkog veća od 16. maja 2022. godine, gde je bilo prisutno 125 od 142 zaposlena, kandidat koji je dobio podršku kolektiva 77 glasova, dobio je ujedno i jednoglasnu podršku na sednici  Školskog odbora. Radi se o dosadašnjem pomoćniku direktora škole, koji je na tom radnom mestu već tri godine, nastavnica je biologije, doktor nauka i osoba koja poznaje problematiku škole.


U pismu nadležnima navode da je dokumentacija konkursa poslata još 23. maja Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i istog dana je overena kopija dokumentacije sa konkursa predate u Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Od tada prošlo je više od dvadeset dana i nema odgovora zašto kandidatu koji je dobio poverenje i većinu glasova zaposlenih i Školskog odbora, nije izdato rešenje o imenovanju za direktora škole.

Da li su originali dokumentacije sa konkursa prosleđeni Ministarstvu prosvete od strane Pokrajinskog sekretarijata  za obrazovanje? Koliko je nama poznato, to su bili u obavezi da urade u roku od 15 dana od dana prijema iste. Na poslat upit o ovome, odgovor nismo dobili – stoji u pismu.

Postavljeno je i pitanje kome je u interesu da se za vršioca dužnosti direktora postavi nastavnica iz druge škole i zašto su nadležne institucije neme u vezi ovih dešavanja.

Prisutni su naglasili da okupljanje nije imalo političku konotaciju i da su strogo protiv mešanja politike u ovaj problem, već im je cilj isključivo obrazovanje dostojno kvalitetu kojem teže svi segmenti našeg društva.U izjavi za novosadski Radio 021, pokrajinski sekretar za obrazovanje Žolt Sakalaš rekao je, da su na konkursnom postupku za izbor direktora u OŠ "Jožef Atila" konstatovane nezakonitosti. Dodao je da v. d. direktora u OŠ "Jožef Atila" Slobodanka Beuković ispunjava uslove za tu poziciju.

Pojašnjenje ove izjave potražili smo od Pokrajinskog sekretarijata i Gradske uprave za obrazovanje.

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan