Protest i izložba inicijative "Mame su zakon" u nedelju na Trgu slobode

Protest i izložba inicijative "Mame su zakon" u nedelju na Trgu slobode

Nakon Beograda i Niša, na red došao i Novi Sad.

U nedelju, 4. novembra, Inicijativa #MameSuZakon stiže u Novi Sad sa željom da, kako se navodi, okupi mame i buduće mame, ali i sve zainteresovane građanke i građane Novog Sada i da, pored protesta – kojim žele da podignu vidljivost ove ranjive grupe –  predstave i nesvakidašnju izložbu pod nazivom #NevidljivaRadnica. Izložbu će činiti eksponati koji predstavljaju komentare žena koje su na društvenim mrežama pod haštagom #NevidljivaRadnica odgovarale na pitanje: “Кoliko imate radnog staža koji nigde nije evidentiran i koji vas čini nevidljivom radnicom?”

- Tokom ove akcije u komentarima na društvenim mrežama dobili smo na desetine ličnih iskustava žena koje su godinama za sistem pod različitim okolnostima bile nevidljive i nisu mogle da ostvare svoja radnička prava. Zašto smo i ovu akciju pokrenule? U nekoliko navrata iz poslednjih izjava ministara zaduženih za primenu pronatalitetnih mera videle smo da između redova šalju poruku da žene ne zaslužuju primanja koja su najmanje u visini minimalne zarade zbog toga što nemaju dovoljno meseci radnog staža, pri čemu su zaboravili, slučajno ili namerno, da žene pre svega nemaju gde da rade i da prolaze kroz različite vidove diskriminacije prilikom traženja posla. Ovo, nažalost, nije problem koji je vezan za privatni sektor samo, već je veoma česta pojava i u državnoj službi, a izuzetno izražen van velikih gradova i opština širom Srbije – kaže se u saopštenju Inicijative #MameSuZakon.


Nakon protestne šetnje održane u Beogradu i protesta u Nišu, iz Inicijative #MameSuZakon pozivaju sve zainteresovane Novosađanke i Novosađane da podrže napore da izmeni loš zakon. Protest i izložba održaće se u nedelju na Trgu Slobode, od 15 do 17, Takođe, Inicijativa #MameSuZakon podržaće i protest “2 minuta tišine” koji se svake nedelje održava na istom mestu od 14.45 do 15.02, kaže se u saopštenju.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan