Protest i izložba inicijative "Mame su zakon" u nedelju na Trgu slobode

Protest i izložba inicijative "Mame su zakon" u nedelju na Trgu slobode

Nakon Beograda i Niša, na red došao i Novi Sad.

U nedelju, 4. novembra, Inicijativa #MameSuZakon stiže u Novi Sad sa željom da, kako se navodi, okupi mame i buduće mame, ali i sve zainteresovane građanke i građane Novog Sada i da, pored protesta – kojim žele da podignu vidljivost ove ranjive grupe –  predstave i nesvakidašnju izložbu pod nazivom #NevidljivaRadnica. Izložbu će činiti eksponati koji predstavljaju komentare žena koje su na društvenim mrežama pod haštagom #NevidljivaRadnica odgovarale na pitanje: “Кoliko imate radnog staža koji nigde nije evidentiran i koji vas čini nevidljivom radnicom?”

- Tokom ove akcije u komentarima na društvenim mrežama dobili smo na desetine ličnih iskustava žena koje su godinama za sistem pod različitim okolnostima bile nevidljive i nisu mogle da ostvare svoja radnička prava. Zašto smo i ovu akciju pokrenule? U nekoliko navrata iz poslednjih izjava ministara zaduženih za primenu pronatalitetnih mera videle smo da između redova šalju poruku da žene ne zaslužuju primanja koja su najmanje u visini minimalne zarade zbog toga što nemaju dovoljno meseci radnog staža, pri čemu su zaboravili, slučajno ili namerno, da žene pre svega nemaju gde da rade i da prolaze kroz različite vidove diskriminacije prilikom traženja posla. Ovo, nažalost, nije problem koji je vezan za privatni sektor samo, već je veoma česta pojava i u državnoj službi, a izuzetno izražen van velikih gradova i opština širom Srbije – kaže se u saopštenju Inicijative #MameSuZakon.


Nakon protestne šetnje održane u Beogradu i protesta u Nišu, iz Inicijative #MameSuZakon pozivaju sve zainteresovane Novosađanke i Novosađane da podrže napore da izmeni loš zakon. Protest i izložba održaće se u nedelju na Trgu Slobode, od 15 do 17, Takođe, Inicijativa #MameSuZakon podržaće i protest “2 minuta tišine” koji se svake nedelje održava na istom mestu od 14.45 do 15.02, kaže se u saopštenju.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe jkp lisje intervju jkp novosadska toplana JKP Vodovod i kanalizacija betanija gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenje vode Isključenje struje novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja novosađani klinika za ginekologiju i akušerstvo elektrovojvodina klisa Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu bez vode servisne informacije novi sad novosadska policija izmena režima saobraćaja servisne informacije mural izmena trase autobusa isključenja struje horoskop bez struje JGSP "Novi Sad" sahrane novi sad raspored sahrana novi sad novosadsko porodilište