PROTEST KOMBI PREVOZNIKA: Ukoliko zatreba, blokiraće i granicu

PROTEST KOMBI PREVOZNIKA: Ukoliko zatreba, blokiraće i granicu

Oko 150 vozila i 200 prevoznika učestvovalo je u Beogradu u protestnoj vožnji kombi prevoznika, koji traže odlaganje primene, a potom i promenu Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji im, kako tvrde, onemogućava da rade.

- Očekujemo da se u narednih nekoliko dana oglase iz nadležnog ministarstva sa predlozima i rešenjima. Ukoliko se to ne desi organizovaćemo ozbiljnije proteste i vožnje, a ukoliko zatreba i blokade granice – rekao je predstavnik udruženja kombi prevoznika Branko Petrešević

On je dodao da je osnovni zahtev udruženja da se odloži primena zakona planirana za 12. februar, kako bi se stvorio prostor za njegovu promenu, pošto smatraju da im uskraćuje ustavno pravo na rad i tržišnu konkurenciju, a istovremeno odudara od legislative EU. 

Najsporniji je Član 96 u kome se, između ostalog, kaže da je domaćem i stranom autoprevozniku zabranjeno vršenje prevoza putnika putničkim vozilom, u koje spada oko 40.000 kombija sa šest do osam mesta koje koriste kombi prevoznici. 

DVADESET GODINA KRŠEN ZAKON: "Prevoz putnika kombijima neće biti dozvoljen jer to vozilo spada u putnička vozila", rekao je pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Saša Stojanović. On je, povodom štrajka kombi prevoznika, istakao da je "činjenica da se zakon kršio prethodnih 20 godina jer kombi spada u putnička vozila i ne služi za prevoz putnika".

- Novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji će stupiti na snagu 12. februara, nije uveo nikakve novine u odnosu na postojeće propise – rekao je Stojanović, dodavši da kombiji ne može učestvovati u međumesnom i međunarodnom prevozu, jer ta vozila, osim što nemaju tahografe,nemaju registrovane redovne vožnje niti poseduju međunarodne dozvole.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenja struje Isključenje struje izmena režima saobraćaja novorođenčad mural intervju JKP Vodovod i kanalizacija izmena trase autobusa novosadska policija JGSP "Novi Sad" jkp novosadska toplana raspored sahrana novi sad bez vode klisa isključenje vode servisne informacije sahrane novi sad horoskop novosađani gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević betanija elektrovojvodina jkp lisje servisne informacije novi sad bez struje raspored sahrana i ispraćaja Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište bebe