Protest "Novinari ne kleče" sutra širom Srbije

Protest "Novinari ne kleče" sutra širom Srbije

Protest novinara okupljenih u inicijativi "Novinari ne kleče" biće nastavljen u ponedeljak, 25. januara u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Kako se navodi u saopštenju te inicijative, cilj okupljanja je odbrana prava građana na "informisanje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima nosilaca državnih funkcija".

"Prvi protest održan je 7. decembra 2015. godine sa zahtevom za smenom ministra odbrane Bratislava Gašića koji je izjavom upućenoj novinarki Zlatiji Labović uvredio sve žene, sve novinarke i celu našu profesiju", navodi se u saopštenju i dodaje da je u međuvremenu broj zahteva te inicijative uvećan.

Dodaje se da se od ministra unutrašnjih poslova, Nebojše Stefanovića, traži da prestane da uznemirava javnost i vrši pritisak na pravosuđe, kao i da se od Tužilaštva zahteva da što pre ispita krivične prijave protiv Stefanovića zbog optužbe o nezakonitom praćenju novinara.

"Zahtevamo da Srpska napredna stranka prestane da primorava novinare da se učlanjuju u stranku kako su to radili našim kolegama u Pančevu. Pozivamo ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da odgovori šta je preduzeo povodom praćenja, vređanja, verbalnog progona i ucenjivanja novinara i novinarki i šta je (i da li je išta) učinio da zaštiti dostojanstvo novinarske profesije i obezbedi nam uslove za normalan rad", navodi se u saopštenju.

Zatraženo je poštovanje autorskih prava fotoreportera i izraženo protivljenje novom tumačenju Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojim se krše osnovna profesionalna prava.

Protest je najavljen za 19 časova.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan