Protest pijačnih prodavaca, pojedine novosadske pijace puste (VIDEO)

Protest pijačnih prodavaca, pojedine novosadske pijace puste (VIDEO)

Nekoliko stotina vlasnika pijačnih tezgi iz cele Srbije okupilo se danas ispred zgrade Ministarstva finansija u Beogradu da protestuju zbog uvođenja novih nameta koji uključuju prelazak na elektronske fiskalne kase.

Kako javlja "Danas", prodavci traže potpuno ukidanje fiskalizacije za sve pijačne prodavce, a poručili su da vlast ubija duh pijace, te da je ovo borba za opstanak svih oni koji rade na pijacama širom Srbije.

Većina okupljenih ima zviždaljke, a primetan je i veliki broj transparenata kojima pozivaju na ukidanje fiskalizacije.

Skupu je prethodiilo uvodjenje novog sistema fiskalizacije, a dat je i novi rok za prelazak na elektronsku kasu – 30. april. Nakon toga će privrednici biti u obavezi da imaju elektronsku fiskalnu kasu, a nova mera biće obavezna za frizere, kozmetičare, kladionice, ali će taksisti, advokati i verske zajednice i dalje biti van ovog sistema.

Stručnjaci su ocenili da ovakve mere nisu dobre u jeku pandemije korona virusa i rata u Ukrajini, te da se ne rešava ključni problem – crno tržište, prenela je Nova.rs.


Mnogi pijačni prodavci iz Novog Sada priključili su se štrajku i protestu pa su i oni koji nisu otišli u Beograd držali svoje tezge zatvorenim. U Fejsbuk grupi "Limanska pijaca" objavljen je snimak skoro puste – ove novosadske pijace, a po komentarima se može zaključiti i da su se protestu priključili i pijačari iz Veternika i Futoga, kao i sa Futoške pijace.

Kako je u komentarima ispod ovog snimka objavila Snežana: "pijaca je danas otvorena, mi zakupci nismo otvarali tezge zbog protesta zbog fiskalizacije". 

Ona je dodala i razloge zbog kojih se odlučila na takav korak:

Nemamo tople vode, nemamo besplatan wc, placamo zakup, placamo parking mesto, golubovi s..u po nama i musterijama. Mislim da treba neke druge stvari da nam uvedu na pijacu pa onda tek fiskalizaciju – odlučna je ova Novosađanka.

Da li ste vi bili na pijaci danas?

Kako je protekao protest u Beogradu, pročitajte na sajtu Danas.rs.

Izvori: Danas.rs, Moj Novi Sad

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Negde treba nogom povući crtu na zemlji

  pre 797 dana i 8 minuta

  Fiskalizacija je instrument novog svetskog poretka na koji je sadašnja vlast pristala.
  To, na kraju, podrazumeva različite cene za pojedinca, u zavisnosti od njegove poslušnosti.
  Dok neko dobija 10.000 evra po radnom mestu, ove sirotane progone kako bi smo morali kupovati evropsko voće i povrće po diskontima.
  Takođe nam prete ugljeničnim porezom, tako da se vladi Srbije ne isplati ulaganje 100 miliona evra u novu Kolubaru TE, jer će toliko iznositi godišnji ugljenični porez svetskim moćnicima.

  Oceni komentar:
  2
  35
 • Ko pita ne skita

  pre 796 dana i 21 sat

  "I niko neće moći da prodaje, niti da kupuje, osim onog ko ima Žig Zveri."
  Zbog čega su uklonjeni arapski ulični brojevi u Zmaj Jovinoj ulici i postavljeni 2D bar kodovi?
  Da li to znači da će samo ljudi sa smart telefonima moći da znaju broj zgrade u Zmaj Jovinoj?
  Postoji li neka granica u odanosti svetskim vlastima?
  Ovako, pred izbore vas pitam?

  Oceni komentar:
  3
  25