Protest prosvetara: Traže status službenih lica i skraćenje procesa vaspitno-disciplinskog kažnjavanja učenika (FOTO i VIDEO)

Protest prosvetara: Traže status službenih lica i skraćenje procesa vaspitno-disciplinskog kažnjavanja učenika (FOTO i VIDEO)

U organizaciji Unije sindikata prosvetnih radnika, danas je širom Srbije u 820 osnovnih i srednjih škola u 47 gradova, obustavljena nastava.

Protest "Stop nasilju u školama" održan je zbog napada na nastavnicu u Trsteniku. U Novom Sadu se u 12 sati stotinak prosvetara okupilo ispred Izvršnog veća Vojvodine. Nastavnici traže da im se dodeli status službenog lica. 

Predsednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Martin Mihailović, izjavio je za medije da je krajnje vreme da zaustavi svaki vid nasilja u obrazovnim ustanovama.

To treba da bude jedno bezbedno mesto za svu decu i za nas da bismo mogli raditi normalno naš posao. Konkretni predlozi su da nastavnici dobiju status službenog lica i nadamo se da ćemo to u budućim pregovorima uspeti da dobijemo. Takođe, tražimo da se skrate postupci samog vaspitno-disciplinskog kažnjavanja učenika, jer dosada sve što se dešavalo i svaki takav postupak koji se vodio protiv učenika, bio je jako dugotrajan i mukotrpan, i često se završavao bez epiloga – rekao je Mihailović.


Dodao je da je u Novom Sadu u sedam škola potpuno obustavljena nastava, a u četiri delimično.

Delimično je obustavljena nastava zato što je izvršen ogroman pritisak na direktore, koji su onda izvršili pritisak na zaposlene da će biti sankcionisani disciplinskim postupkom, smanjenjem plate, a negde su čak pretili i otkazima. Time ćemo se pozbaviti kada se sve ovo završi i angažovaćemo advokate da vidimo ko može kazniti ljude koji su najavili protest, koji se kreće u zakonskim okvirima – objasnio je predesednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Rekao je da će se obustava nastave nastaviti ako pregovori ne urode nekim konkretnim rezultatima.

Sudeći prema reakciji ministarstva i Vlade Srbije, čini mi se da su i oni svesni situacije. Oformili su tu radnu grupu koja će se baviti prevencijom nasilja, tako da mislim i nadam se da će biti pomaka – izjavio je Mihailović. 


Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine poslao nam je video koji je nastao danas tokom obustave nastave u školama članicama:

 

 

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Predlog Sindikatu Prosvete

  pre 188 dana i 13 sati

  Zašto stati na Statusu Službenog lica?
  Tražite da se imenuje u zakonu novi status - Status Boga!
  Političari će pristati na to, jer Status Boga neće nositi platu, kao duhovno jak, materijalno mu ne treba. A vi ionako niste zainteresovani za plate - već za priznanja.
  Tako lepo, status Boga, beneficirani radni staž, pa nastavite kako ste i do sada radili.
  Jeste, malo je problem, što mi roditelji ZNAMO kako ste radili.
  Ali, vi ne treba tu ništa da menjate, zar ne?
  Ako dobijete Status Boga.

  Oceni komentar:
  8
  1
 • MuadDib

  pre 188 dana i 8 sati

  @Predlog Sindikatu Prosvete Ne razumem u potpunosti trabunjanje oko "Statusa Boga" ali napominjem da ovde nije reč o okršaju prosvetari-roditelji. I prosvetari su roditelji sve sa decom koja isto idu u škole (zvuči neverovatno, zar ne). Ovde imamo situaciju gde je nekoliko srednjoškolaca odlučilo da se, željni pažnje i lajkova, eksplicitno "našali" sa nastavnicom tako što će joj izmaći stolicu, snimati je kako pada, cerekati se i okačiti to na mreže. Da li je to Vama ok? Da li treba da ćutimo?

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Ovde nema ni Boga ni batine

  pre 188 dana i 8 sati

  Sasvim sigurno nije u redu tražiti status službenog lica za nastavno osoblje.
  Kao prvo, ne znate šta sve to podrazumeva.
  I siguran sam kad bi znali, da ga ne bi tražili.
  Sve što treba je da u jednoj bednoj državici, neki navodno diplomirani ljudi na pozicijama,
  prestanu da se boje svega i svakoga i reakcije svake društvene mreže i jednostavno - SPROVODE ZAKON.
  Što se u Srbijici-mici nikako ne događa!
  A za status Boga ne trabunjam već vas žešće zezam.

  Oceni komentar:
  3
  2
 • Samo nam još amerika nedostaje

  pre 188 dana i 4 sata

  A ja bih taaako voleo status službenog lica, te da lako dođem do oružja, pa da ga onda stavim na katedru, uveren sam da bi roditelji bili oduševljeni da šalju decu na časove, gde bi profesor držao oružje na katedri, slučajno ga zaboravivši kada se vrati iz noćne smene obezbeđenja, a koji posao je preuzeo zbog male profesorske plate - zahvaljujući statusu službenog lica.
  Valjalo bi da se neko iz struke oglasi ovim povodom, i objasni koje sve varijetete mogu mlađahni profesori da proizvedu.

  Oceni komentar:
  2
  0
 • MuadDib

  pre 187 dana i 21 sat

  @Ovde nema ni Boga ni batine "...prestanu da se boje svega i svakoga i reakcije svake društvene mreže i jednostavno - SPROVODE ZAKON." Vi ne prestajete da se zezate, Nastavnici su plašljivci koji samo treba da sprovode zakon? Evo grčevi od smehotresa. Mora da ste omiljeni u društvu.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Redosled

  pre 187 dana i 14 sati

  Ma ne, MuadDib. Nastavnici treba da podnesu prijavu Policiji kao i svaki građanin.
  A onda ova tužiocu. A tužioci i sudija da sprovode zakon, ne obazirući se na društvene mreže i političare - već na svoju značku i deželni ispit.
  Međutim, MuadDib ili MudaBid - bez prijave nastavnika teško će da ide.
  To mu dođe ono što danas nastavnici očekuju - "Čiko, čiko diraju me - ajd ti nešto uradi i zaštiti me!"

  Oceni komentar:
  0
  1
 • MuadDib

  pre 187 dana i 6 sati

  @Redosled prvo, čestitke što ste od reči "muad" napravili "muda". zaista vešto. prijavite se na slagalicu. drugo, ako će nastavnici zbog pretrpljenog nasilja na radnom mestu (koje najčešće nije zabeleženo kamerom) svaki put pokretati lične tužbe i odlaziti na ročišta, trošeći svoje vreme i resurse, šta će ostati od obrazovanja. da li stvarno poreski obveznici očekuju od nastavnika da se u tekućem stanju stvari sami bore za svoj autoritet i da tu država ne može i ne treba ništa da preduzme?

  Oceni komentar:
  0
  1
 • @Muad'Dib

  pre 186 dana i 19 sati

  Jedno jeste sigurno, da ne živimo u periodu filma Dine i da status službenog lica neće ništa pomoći profesorima. Osim nabavke oružja.
  U staro doba socijalizma, kada su siroti Srbi svakog dana plakali, sa decom koja bi ispoljila ovakvo ponašanje postupalo se jednostavno - pravac u popravni dom, oduzimanje od roditelja i kraj priče. Sada EU to zvanično ne da, a ipak nam se kradu deca direktno iz porodilišta, dok se čitava javnost, REALNO, brine više za pse no za profesore.

  Oceni komentar:
  0
  1