Protest protiv projekta "Novi Sad na vodi": Formiraćemo "šodroške patrole"

Protest protiv projekta "Novi Sad na vodi": Formiraćemo "šodroške patrole"

U organizaciji aktivista kampanje "Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!", oko stotinak Novosađana okupilo se danas na nasipu kod Šodroša, na protestu protiv izgradnje projekta "Novi Sad na vodi".

Aktivistkinja Olivera Radovanović osvrnula se na prošlonedeljni slučaj kada su geometri angažovani od strane kompanije "Galens" premeravali korito Dunavca i upozorila da će možda biti neophodno i fizički braniti taj  deo grada. Pozvala je sve građane da ubuduće sve nelegalne i sumnjive aktivnosti koje primete na tom potezu, prijave nadležnim inspekcijama.

– Dunavac i ovaj potez imaju mnogostruku vrednost, pre svega za biljni i životinjski svet. Pogledajte te ptice i staništa, to nema svaki grad, Novi Sad je jedan od retkih. Mi Novosađani to volimo i čuvamo, to su pluća grada. Ove šume i ova lepota služe za relaksaciju i za naš zdrav život. Izmeštanjem ovog nasipa dovodimo sve nas u opasnost – rekla je Olivera.Postavila je pitanje da li će građani dozvoliti da Novi Sad bude poplavljen jer država ne preduzima ništa, već sarađuje i podstiče kompanije kao što su "Galens".

– Možemo da se borimo. Ne treba čekati, zavisi samo od naše spremnosti da se žrtvujemo. Ideja je da formiramo "šodroške patrole". To nije ništa izmišljeno i to postoji u svetu da volonteri uvek čuvaju prirodna dobra zajedno sa državom. Međutim, pošto ovde države nema, a nadležne institucije ne rade šta treba, hajde da mi sami čuvamo ovo. Zamisao je da kad god se neko šeta ovde da vodi brigu o čistoći jer nisu postavljene kante za smeće i da ne bacamo ništa, već da upozorimo one koji to čine. Ako vidimo da neko seče drveće ili primetimo nelegalni ribolov, da odmah javimo nadležnim inspekcijama. Ono što je sada možda najvažnije, ako vidimo, kao što su pecaroši videli one ljude koji su u ime "Galensa" premeravali korito Dunavca, da odmah reagujemo, snimimo i da širimo preko društvenih mreža, jer vidi gari ne može – objasnila je Radovanović.

Ona je upozorila da se ova borba neće brzo završiti i da građani treba da budu strpljivi i spremni čak i fizički da brane ovaj deo grada i prirode. Nekoliko udruženja građana i opozicionih političkih partija pre nekoliko meseci organizovali su akciju “Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!”. Njihov cilj je da se spreči plan gradskih vlasti da se na Šodrošu nasip pomeri u korito reke i da se više stotina hektara pretvori u građevinsko zemljište na kojem bi "Galens“ izgradio stambeno-poslovni kompleks.Prisutni na nedeljnom protestu  mogli da potpišu peticiju protiv ove  ideje. Zainteresovani mogu da se informišu i na Fejsbuk profilu ove akcije, gde će biti postavljeni i brojevi telefona nadležnih institucija kojima "šodroške patrole" mogu prijaviti sve nepravilnosti koje uoče.

Oceni vest:
71
14

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • јова

  pre 787 dana i 12 sati

  Срамота. Лепше су им депоније зарђалих бродова и смеће. Само нека се гради. Може Гари, само гради. Ови нека се врате на дедовину ако му је стало до каљуге и смећа.

  Oceni komentar:
  96
  36
 • Maja

  pre 787 dana i 11 sati

  Bravo ljudi! Tako se to radi! Iš dalje od Šodroša!

  Oceni komentar:
  16
  55
 • Mile

  pre 787 dana i 11 sati

  Jel' to Vučević kopira Vučića? Ma idi begaj! Jovo gari ,neće da može,dosta otimanja i prisvajanja državnog zemljišta! Ima Košava da vas oduva!

  Oceni komentar:
  15
  50
 • Bax

  pre 787 dana i 10 sati

  Znaš ti Jovo. Ne lupaj. Vrati se kod međeda u Bosnu pa tamo iznosi mišljenja. Vidi gari, ovo neće proći!!

  Oceni komentar:
  23
  48
 • Damjan

  pre 787 dana i 9 sati

  Hahaha. Pa dzaba se bunite garišoni. Oni ce ga napraviti kao i sve ostalo sto su napravili. I kakvi su vam to protesti.... Peotesri treba da budu takvi da razbijete skuparinu i da razbijete pola grada,da vide da se ne zezate,a ne tu nesto setate i patrolirate... novi sad na vodi ce biti izgradjen 100% samo ako budu hteli...

  Oceni komentar:
  24
  9
 • Neće biti Novog Sada na Šodrošu

  pre 787 dana i 9 sati

  Nema sumnje, obračun startuje od polovine januara.
  Biće žestoko, biće gadno.
  SNS-u neće pomoći svih 5 policija, izvršitelji i vojska, zajedno.

  Oceni komentar:
  5
  19
 • Zoran

  pre 787 dana i 8 sati

  Zar nije bitno graditi nešto!!!??? A kanali Mostove!!!!!? Gori ste od Pakistanaca

  Oceni komentar:
  24
  5
 • Baobab

  pre 787 dana i 5 sati

  Sta vam je ljudi? Kakve inspekcije? Pa oni ne cine nista ni kad su u pitanju sitne ribe, a ne za ovu glavu hobotnice. Prijavis delatnost koja nema vodu u svom lokalu, oni bez saglasnosti zgrade spolja probuse zid, postave cev na spolnji zid objekta, dovuku vodu, improvizuju odvod i kanalizaciju, tek toliko da se izvrsi demonstracija "inspekciji". A ima i onih koji kazu da su castili inspektore casicom rakije, ispricali laznu pricu tipa "imam rak" ili "preziveh udes, dete moram da prehranim" ili podmazu novcem i to je to. Mislim takvih primera koliko hocete.

  Oceni komentar:
  4
  14
 • Pinčika

  pre 786 dana i 23 sata

  Sad i "Galens" ima svoje botove!?! Jovo, je l' za sendvič, koji džak cementa ili koju kinticu?

  Oceni komentar:
  4
  27
 • alx

  pre 786 dana i 19 sati

  Ovi sto pisu samo da se nesto gradi... Pa cekajte vama su lepe ove fuseraj plasticne zgrade? Hocete da ceo Novi Sad lici na detelinaru i bulevar Patrijarha Pavla? Pa kao da smo puni Kineza pa ih briga gde ce ziveti.

  Oceni komentar:
  5
  21
 • Kec

  pre 786 dana i 15 sati

  Šta nisu sprečili izgradnju sva četiri Limana,adica,lopovske doline?

  Oceni komentar:
  10
  5
 • Vlast bez duše

  pre 786 dana i 13 sati

  S obzirom da kao astrolog drugačije posmatram svet, budite uvereni da neće biti mirnih i tunjavih Novosađana u 2021-voj godini.
  Ovog puta, Grad i Galens sprega će dobiti sve ono što su zaslužili prethodnih godina,
  sasvim neočekivano, na njihovo veeeeeliko iznenađenje.

  Oceni komentar:
  3
  12
 • B

  pre 786 dana i 8 sati

  Dalje sape od Sodrosa, to je nase!

  Oceni komentar:
  3
  11
 • Dragan

  pre 785 dana i 6 sati

  Podrzavam izgradnju NSad na vodi da se ukloni ono ruglo na sodosu i dunavcu.

  Oceni komentar:
  9
  1
 • Slovenija

  pre 752 dana i 9 sati

  Podrska svima u Novi Sad. Pozdrav iz Slovenije.

  Oceni komentar:
  0
  1