Protest "Svi za šume – šume za sve!" sutra na Fruškoj gori

Protest "Svi za šume – šume za sve!" sutra na Fruškoj gori

Pokret "Odbranimo šume Fruške gore" (OŠFG) poziva građane da u subotu, 9. oktobra, dođu na protestnu šetnju koja će započeti u 11 sati ispred manastira Rakovac, a završiti se na brdu Kesten.

Kako kažu, ovim protestom će izraziti svoje stavove o negativnom upravljanju zaštićenim područjima prirode od strane nadležnih institucija i donosilaca odluka.

Šume Fruške gore se i dalje besomučno seku, korupcija i ilegalne šumarske aktivnosti dostižu kulminaciju. Uzurpatori tajkuni i investitori uživaju zaštitu, ispunjavaju im se želje na štetu prirodnih dobara i zajedničkih interesa. Pokrajinska vlada već više od 9 meseci ćuti o rešenjima građevinske inspekcije o uklanjanju nezakonito izgrađenog puta na Kestenu, čime se nedvosmisleno stavlja na stranu bezakonja i zaštite privatnih interesa Nebojše Petrića. Brdo Kesten je još uvek zarobljeno žičanom ogradom iako je u pitanju područje Nacionalnog parka. Javnost još uvek nije obaveštena o imenima napadača na aktivistu Petra Živanovića, niti o odgovornosti zaposlenog Zorana Milikića koji je bio prisutan tokom fizičkog napada na Fruskoj gori – navodi pokret OŠFG u pozivu na protest i zaključuje:

 Nadležne institucije ne pokazuju volju da promene način gazdovanja šumama Nacionalnog parka, što govori o tome da su politički donosioce odluka u sprezi sa Eparhijom Sremskom i da ih apsolutno ne zanima interes gradjana i zaštita prirodnih vrednosti, već samo njihov goli materijalni interes i privatna dobit.

Dragana Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" izjavila je za naš portal da nameravaju da slobodno prođu celom šumom Nacionalnog parka Fruška gora (NPFG) koja je sad zarobljena žicom, kao i ostatkom brda Kesten.

Ako nam se ispreče neke prepreke na tom putu, mi ćemo ih ukloniti. Jer šuma je javno prirodno dobro u granicama NPFG, i bez obzira što je vraćena Eparhiji Sremskoj, ona je i dalje naša šuma – naglašava Arsić.


Podsećamo, pre nešto više od godinu dana, na poziv ovog Pokreta, nekoliko stotina građana i aktivista je "oslobodilo" planinarsku stazu nakon što su prerezali katanac koji je ograničavao šetnju. 

Oceni vest:
9
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mare

  pre 922 dana i 12 sati

  https://nova.rs/vesti/drustvo/direktor-novosadske-toplane-u-dzipu-od-70-000-evra/

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Larigan

  pre 921 dan i 13 sati

  Imate i u Novom Sadu ugrozenu sumu. Ovih dana su bagerima navalili na nju.prosle godine su porusili kuce medju kojima stara 200 ili vise godina. Govorilo se da je pod zastitom drzave. Uskoro ce da sruse i jedan veliki platan koji je takodje pod zastitom drzave. Suma je bila puna sitnih zivotimja: raznih ptica, fazana, jezeva bilo je ranije srna i jelena. Pre godinu dana sam nocu cuo neku pucnjavu, verovatno na zivotinje. Sada bez molosti unistavaju bageristi.Pre ciscenja kanala sam unje!u video jadnu veliku kornjacu, gde je sada Bog zna.Ta suma se nalazi na Rumemackom putu pa do bulevaru Evrope. Tu je okretnica ka groblju. Pre sume su napravili visoku ogradu gde se nalaze bageri, buldozeri kamioni i mnogo im se zuri da sto pre ociste prostor za nove zgrade. S postovanjem. Larigan

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Larigan

  pre 921 dan i 11 sati

  Zaboravio sam napidsti da je investitor radova: Grad Novi Sad, Gradska uprava za gradjevinsko zemljiste i investicije,Stevana Branovackog br.3 Novi Sad.Projektnaorganizacija Vodoprivredno drustvo "Sajkaska" doo Beogradski kej 7 Novi Sad. I jos toha ima..Br katastarske psrcele 3387\1, 3389, KO Novi Sad l pod nazivom ZACEVLJIVANJE KANALA C-800. Hvala i pozdrav

  Oceni komentar:
  0
  1