Protest: Zatvorili ulaz na najlepše fruškogorsko jezero smećem

Protest: Zatvorili ulaz na najlepše fruškogorsko jezero smećem

Druženje ljudi okupljenih oko platforme Fruškać (www.fruskac.net) na jednom od najlepših fruškogorskih jezera Beli kamen pretvorilo se u radnu akciju, gde je od planiranih nekoliko džakova papirića skupljeno 80 džakova smeća, 3 madraca i 6 dušeka na naduvavanje. Kao svojevrsnu opomenu i skretanje pažnje za ovakav odnos prema našoj prirodi aktivisti su zatvorili ulaz na jezero smećem.

Organizator ovog druženja Nikola Arežina istakao je:

- Onaj ko ne poštuje prirodu ne treba ni da uživa u njoj, to je naša poruka! Za ovakvo stanje u prirodi i  društvu odgovorni su isključivo građani, koji treba da znaju da komunalne službe ne zalaze u šumu i prirodu. Ako ne postoji kanta, to ne znači da treba da ostavite smeće u prirodi. Zabrinjavajuće je to da na ovom mestu ima najmanje 300 džakova smeća, ali se ne primeti jer je raštrkano. Jezero Beli kamen je dragulj Fruške gore, nekadašnji je kop laporca koji je u vlasništvu beočinske fabrike cementa, a sada svojim kontrastom plavetnila vode i beline kamena na trenutak podseti na Mediteran. Nedovoljna svest građana, kao i slabo kažnjavanje prekršilaca polako pretvaraju naša najlepša mesta u deponije.

Pred prvomajske praznike aktivisti Fruškaća planiraju radikalnu kampanju "Nisi dobrodošao na Frušku goru ako ostavljaš smeće", pozivajući građane da smeće vrate u grad i recikliraju ga. Oni smatraju da je potrebno rešavati uzroke, a ne posledice. Novac koji se naknadno izdvaja za odnošenje smeća može biti iskorišćen za ulaganje u park.

 

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan