Protesti advokata u Beogradu i NS zbog stava VKS da banke mogu da ugovaraju troškove kredita

Protesti advokata u Beogradu i NS zbog stava VKS da banke mogu da ugovaraju troškove kredita

Emilija Petrović iz Advokatske komore Srbije je na protestu ispred Vrhovnog kasacionog suda (VKS) izjavila da donošenjem dopune pravnog stava, a zapravo potpuno novog stava u odnosu na onaj iz maja 2018, građani gube mogućnost da ostvaruju svoja prava.

– Do sada su građani podnosili tužbe redovnim sudovima za nezakonito naplaćene troškove obrade kredita i raznih naknada koje su banke kalkulisale kroz svoje ugovore. Sada su banke, evo već treći put ove godine, uspele da preko VKS, izlobiraju da se sudske presude donose u njihovu korist. Mi tražimo da VKS povuče sporni stav i ne idemo odavde dok se to ne dogodi –  poručila je Petrović sa protesta advokata koji se upravo održava ispred zgrade ovog suda u centru Beograda. 

Advokati protestuju jer je ovo udar na pravnu sigurnost, na naš pravni poredak i na Ustav – istakla je ona.

Zahtev advokata na protestu koji je počeo u podne u Nemanjinoj ulici u Beogradu je da VKS povuče ovaj stav pošto, kako kaže, nije bilo osnova da posle tri godine ujednačene sudske prakse VKS donosi potnuno novi stav, i na ovaj način vrši neujednačavanje već ujednačeno sudske prakse.

 Okupili smo se da sprečimo bezvlašće, jer teško ko od nas može da poveruje da sudovi sude na osnovu Ustava i zakona, već na osnovu naloga stranih banaka i na osnovu naloga države – navela je advokatica i dodala:

– Stavovi Vrhovnog kasacionog suda nisu pravno obavezujući. Zakon o obligacionim odnosima definiše ugovor o kreditu gde banka korisniku daje određena novčana sredstva, a ovaj se obavezuje da za to plati kamatu. I u tu kamatu ukalkulisani su svi troškovi koje banka ima povodom kredita. Kao kada kupujete mleko – nisu vam navedeni posebno troškovi proizvodnje, prevoza, trgovca…

Sagovornica N1 napominje da smatra da je VKS je doneo ovu odluku pod pritiskom.

U jednom momentu, više desetina advokata pokušalo je da uđe u sud da predaju zahteve, ali i da kako kažu, "pogledaju kolege sudije u oči". Došlo je do naguravanja, zbog čega je morala da interveniše policija.

Kako javlja Radio 021, više desetina advokata okupilo se i ispred zgrade suda u Novom Sadu na skupu iza kog, kako su objasnili, ne stoji ni jedna advokatska komora. Na skupu je rečeno da je u pitanju "obeležavanje četvrtog dana od kako je pravna država umrla i da su tu da odbrane prava građana koja su ustanovljena Ustavom". 

U Advokatskoj komori Vojvodine su rekli da će sutra imati sednicu upravnog odbora, nakon koje će se, povodom odluke Vrhovnog kasacionog suda oglasiti saopštenjem.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan